Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Dagje uit weer duurder

Dagje uit weer duurder

De prijs van een dagje uit is de afgelopen vijf jaar flink gestegen. Een entreekaartje voor een dierentuin, museum of attractiepark steeg met gemiddeld 19 procent, bijna het dubbele van de inflatie in dezelfde tijd (11 procent), meldt het CBS vandaag. Voor een festivalkaartje betaalde de bezoeker zelfs 25 procent meer. Dat komt onder meer door de btw-stijging uit 2011, dat van 6 naar 19 procent ging. Hoewel het kabinet de belastingverhoging introk, werden de ticket- en entreeprijzen niet meer verlaagd.

Een andere reden voor de prijsstijgingen is het wegvallen van veel subsidies. Bovendien werd er veel geïnvesteerd in nieuwe attracties; om bezoekers terug te lokken is er regelmatig een nieuwe publiekstrekker nodig. Deze investeringen worden doorberekend in een toegangskaartje.

Dagattracties in cijfers
De 50 meest bezochte dagattracties trokken in 2013 ruim 40 miljoen bezoeken, gemiddeld ruim 806.084 bezoeken per dagattractie. De vijf meest bezochte dagattracties van 2013 waren de Efteling, het Rijksmuseum, de Zaanse Schans, Burgers Zoo en Diergaarde Blijdorp.

De Zaanse Schans is de hoogste nieuwe binnenkomer in de Top 50 van de meest bezochte Nederlandse dagattracties.  Door het monitoren van parkeerbewegingen konden dit jaar de bezoekersaantallen bepaald worden. Het Rijksmuseum stijgt met stip van de negende naar de tweede plek. In 2013 bezochten ruim 2,2 miljoen mensen het Rijksmuseum, ruim het dubbele ten opzichte 2012.

Nieuwkomers in de top 50 zijn ook Stedelijk Museum Amsterdam (19), Paleis Het Loo (39) en Themapark Archeon (49). Nieuwkomer Naturalis Biodiversity Center sluit de lijst af met ruim 300.000 bezoeken. De Dagattractie Monitor is een coproductie van Respons en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

Dagattractie Monitor Online
Naast de jaarlijkse ranglijst kunt u ook toegang krijgen tot de Dagattractie Monitor Online. In de online versie van de Dagattractie Monitor staan de gegevens van de ca 75 grootste dagattracties in Nederland opgenomen (recentste top 50 en de 25 runners up). De online versie biedt meer gegevens per dagattractie en wordt bovendien het hele jaar door geactualiseerd, waardoor u altijd over de laatste gegevens beschikt. De Monitor Online biedt u een uitgebreid dashboard voor eigen selecties en weergaven.

Bestellen