Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Nationale Evenementenkalender Olympisch Vuur 2028

Nationale Evenementenkalender Olympisch Vuur 2028

Widget Nationale Evenementenkalender Olympisch Vuur 2028

De widget op de Nationale Evenementenkalender is een ‘venster’ met enkele evenementen uit de Nationale Evenementenkalender, die op basis van datum de eerstvolgende zijn. De widget wordt door Olympisch Vuur 2028 gratis aangeboden aan bedrijven en instanties die deze graag op hun website willen plaatsen. De inhoud en de look & feel van de widget kunnen bovendien naar eigen smaak en voorkeur worden ingevuld.  Het is ook mogelijk om geheel eigen ‘customized’ versie van de Nationale Evenementenkalender te krijgen.

Via het zoekfilter kun je selecteren op één of meerdere takken van sport, provincie en plaats, of een combinatie van deze drie aspecten. De widget wordt aangeboden in drie verschillende kleuren, die gemakkelijk naar eigen smaak aan te passen zijn. De widget, die in drie verschillende breedten beschikbaar is, is eenvoudig te integreren in verschillende websites. De vijf evenementen in de widget verwijzen naar de detailpagina van het betreffende evenement op de Nationale Evenementenkalender. Onderin het widgetvenster staat een link die naar de gehele kalender verwijst.

De Nationale Evenementenkalender van Olympisch Vuur 2028 bestaat uit internationale topsportevenementen die een belangrijke bijdrage leveren aan de internationale profilering van Nederland in het kader van Olympisch Vuur 2028. Ook laat de kalender zien welke evenementen de sportbonden op termijn graag willen organiseren (ambities) en welke evenementen momenteel getracht worden om naar Nederland te halen (bids).

De Nationale Evenementenkalender is een initiatief van Olympisch Vuur 2028 in samenwerking met Respons en is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS.

Top- en breedtesportevenementen

De Nationale Evenementenkalender is een essentieel onderdeel bij het gezamenlijk realiseren van de Evenementenambitie uit het Olympisch Plan 2028. De kalender van sportevenementen heeft als doel om heel Nederland te laten zien welke grootschalige sportevenementen er in ons land georganiseerd worden. De Nationale Evenementenkalender van Olympisch Vuur bestaat uit internationale, nationale en regionale topsportevenementen. Internationale breedtesportevenementen, zoals de Nijmeegse Vierdaagse Afstandsmarsen, en nationale breedtesportevenementen staan er ook op.

De kalender bevat sportevenementen om als bezoeker naar toe te gaan, als vrijwilliger aan mee te werken, of om zelf aan deel te nemen. De Evenementenkalender levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de drie speerpunten van Olympisch Vuur 2028: vitale samenleving, excellente prestaties en economische impact.

Doelgroep Nationale Evenementenkalender

De Nationale Evenementenkalender richt zich op een brede doelgroep:

  • passieve sportliefhebbers (kijken naar een evenement)
  • actieve sportliefhebbers (meedoen aan een evenement)
  • evenementenorganisatoren
  • overheden
  • media
  • bedrijfsleven

Primair is de Nationale Evenementenkalender bedoeld voor sportliefhebbers. De kalender moet een vast onderdeel gaan uitmaken van de ‘favorieten’ in hun browser. Ze moeten regelmatig aanleiding voelen om naar de site te gaan. Secundair is de Nationale Evenementenkalender bedoeld voor organisatoren van (sport)evenementen, lokale-, regionale- en rijksoverheden, media, bedrijfsleven en onderwijs.

Piramide Nationale Evenementenkalender

Ten grondslag aan de Nationale Evenementenkalender ligt een unieke piramide die uit zes verschillende lagen bestaat. De lagen zijn voorzien van criteria die zijn vastgesteld door Respons en Olympisch Vuur. Topsportevenementen, van regionaal tot internationaal niveau, maken de bovenste lagen van de piramide uit. Helemaal bovenin vinden we de zogenaamde ‘strategische sportevenementen’ terug. Dit zijn incidentele sportevenementen die van bijzondere waarde zijn voor Nederland. Momenteel staan alle evenementen in de lagen 1 tot en met 5 op de Nationale Evenementenkalender. Voor de duizenden evenementen in laag 6 wordt in een later stadium aansluiting gezocht op o.a. de evenementenkalenders van de sportbonden.

 

Respons & Nationale Evenemenenkalender Olympisch Vuur 2028

De eerste versie van de Nationale Evenementenkalender ging in januari 2010 live met content van Respons. Medio 2011 organiseerde Olympisch Vuur 2028 een competitie onder een aantal bureaus, waarbij voor de aanpak van Respons werd gekozen. In de nieuwe opzet van de kalender was Respons niet alleen verantwoordelijk voor de content van de kalender, maar tekende het bureau ook voor het hele concept: het ontwerpen van een nieuwe website en de bouw van de achterliggende database met een automatische koppeling met de databases van Respons. Het project is begin 2012 van start gegaan. In juni 2012 was er een ‘sneak preview’ van de nieuwe Nationale Evenementenkalender tijdens de presentatie van de SPORTNEXT Evenementen Monitor op het EK Lacrosse in het Olympisch Stadion. De definitieve oplevering van de website vond eind augustus 2012 plaats.

De algehele coördinatie van de Nationale Evenementenkalender ligt bij NOC*NSF. Voor het dagelijks voeden en up to date houden van de kalender wordt nauw samengewerkt met Respons en met de sportbonden.

Voor meer informatie over de Nationale Evenementenkalender kunt u contact opnemen met:

Respons NOC*NSF
Lex Kruijver 

E-mail: lex@respons.nl

Telefoon: 020 3457554

Flori Spoelstra 

E-mail: olympischvuur@respons.nl

Telefoon: 026 – 483 41 03