Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » G50 Evenementen Monitor 2014 gepubliceerd

G50 Evenementen Monitor 2014 gepubliceerd

Het European Youth Olympic Festival (EYOF), 300 jaar Vrede van Utrecht, 100 jaar Vredespaleis Den Haag, 200 jaar koninkrijk en natuurlijk de festiviteiten in Amsterdam rond de troonswisseling: het jaar 2013 stond bol van evenementen in de G50 grootste gemeenten van Nederland. Evenementen staan onverminderd hoog op de beleidsagenda’s van de G50; ze zijn belangrijk voor de leefbaarheid van steden en leveren bovendien een belangrijke bijdrage aan het onderscheidend vermogen van een gemeente (citymarketing). De bijdragen van gemeenten aan evenementen zijn in 2013, ondanks de crisis, op pijl gebleven. Tevens ontvingen meer evenementen ondersteuning van hun gemeente.

De G50 Evenementen Monitor is een jaarlijks onderzoek van Respons naar de evenementenportefeuilles van de 50 grootste gemeenten van Nederland. De G50 is een benchmark voor het vergelijken van de evenementenprestaties bij deze 50 grootste gemeenten. In de analyse wordt inzicht gegeven op de relatieve scores (ten opzichte van totale bevolkingsomvang) van een gemeente op de indicatoren aantal evenementen, bezoekaantal, evenementsubsidies en evenementenbelang (=uitstraling op bezoekers van buiten).

Kerncijfers 2013

Top 10 gemeenten

De 50 gemeenten zijn met elkaar vergeleken aan de hand van de gewogen indicatoren aspecten subsidie, bezoeken, evenementenbelang en het aantal evenementen. De posities van de gemeenten op deze indicatoren zijn bij opgeteld en dat resultaat in de G50 Evenementenranglijst. Onderstaand de top 10 van de ranglijst, in de G50 staat de volledige lijst en de paginavullende profielen van alle 50 gemeenten.

Vormcategorieën

G50 Evenementen Monitor
De basislijst van de G50 Evenementen Monitor is de lijst van de 50 grootste gemeenten van Nederland o.b.v. inwoneraantal (Atlas voor Gemeenten). Van iedere gemeente is een paginavullend profiel gemaakt met daarin o.a. de verdeling naar genres (o.a. festivals, beurzen en sportevenementen), belang (internationaal, nationaal en regionaal) en bevat ieder profiel een top 10 van grootste evenementen inclusief bezoekaantal en gemeentelijke subsidie. Klik hier voor het profielvoorbeeld van de gemeente Gouda.

In de G50 wordt een relatie gelegd tussen enerzijds financiën -uitgegeven subsidies- en anderzijds de publieke belangstelling: aantal bezoekers en herkomst van de bezoekers. De G50 is daarmee een graadmeter bij het bepalen van het succes van het gemeentelijk evenementenbeleid. Maar bovenal is de G50 een benchmark die de prestaties van de vijftig grootste gemeenten met elkaar vergelijkt.

Bestellen
De G50 Evenementen monitor 2014 is te bestellen voor € 395,- excl. 6% BTW. Bij afname van een abonnement (minimaal twee jaar) ontvangt u 15% korting en bedragen de kosten € 335,- per jaar.

Bestellen