Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Zwarte Cross trekt recordaantal bezoekers

Zwarte Cross trekt recordaantal bezoekers

Driedaags Festival Zwarte Cross heeft het afgelopen weekend haar eigen recordopkomst weer overtroffen met ruim 4000 bezoeken. Respons’ Suzanne Malestein was één van de ruim 156.218* bezoeken die het Oost-Nederlandse evenement wist te trekken.

De zon breekt door wanneer ik op vrijdagmiddag het Zwarte Cross terrein in Lichtenvoorde op banjer. De feeststemming is al ruimschoots aanwezig bij de festivalgangers, die de dikke laag modder die zich op het terrein heeft gevormd, niet lijken te deren. Want het mag deze dag, en naar blijkt later het hele weekend, mooi weer zijn: het heeft de afgelopen dagen flink geregend en al dat heeft de grond flink drassig gemaakt. Geen gympen aan dus.

Programma
Zwarte Cross heeft weer een fijne lijst aan artiesten bij elkaar gesprokkeld. Verspreid over zo’n tien podia vertonen meer dan honderd bands, verspreid over drie dagen, hun muzikale talenten. Op vrijdag staan onder meer The Hives, Will & the People en Don Diablo op het programma. Het is nog relatief rustig op deze openingsmiddag. Ik  breng de dag door op de Metalweide en tegen de tijd dat Nederlands grootste muzikale exportproduct Within Temptation de vrijdagavond afsluit neem ik een kijkje bij het hoofdpodium. De band speelt strak, de zang is loepzuiver en het decor prachtig: wat een internationale allure voor een band van eigen bodem!

De zaterdag begint voor mij met een rondje festivalterrein. Geen Zwarte Cross zonder de motorcross. Ieder jaar zijn de wagens uitbundiger, gaan de motoren harder en zijn de stunts gevaarlijker. Ik kom ook langs het Reggaepodium en besluit een kijkje te nemen. Het is erg druk. Eenieder probeert uit de grote modderpoelen te blijven, waardoor hier en daar een blokkade van de mensenstroom ontstaat. Het lijkt sowieso drukker dan voorgaande jaren, want wanneer ik later langs het blues en rock ‘n’ roll-podium The Bayou loop, is het daar ook afgeladen vol.

Leuzen op bordjes
Vandaag staan Di-rect, Asteroids Galaxy tour en Kaiser Chiefs op het programma. Deze laatste hebben de eer om de zaterdag af te sluiten, en doen dit met een fijne, degelijke show zonder poespas. De poespas, daar heeft de organisatie van Zwarte Cross zelf voor gezorgd. Vuurwerk, grote vlammen uit het podium en een spong van een crossmotor óver het podium.

Kosten noch moeite lijkt gespaard om de bezoeker optimaal te entertainen. Zo kun je dit jaar vanaf de camping met de glijbaan naar het festivalterrein, zijn er weer diverse kermisattracties en vind je overal op het terrein vermakelijke leuzen op houten bordjes.

In combinatie met aangename temperatuur en de goede voorzieningen in de vorm van de foodcourt en bierstands zorgt dit voor een prima sfeer. Wanneer Zwarte Cross op zondag onverminderd doordendert met optredens van ondermeer Chef’Special, Heideroosjes en Suicidal Tendencies, ben ik alweer op weg naar huis om de modder uit m’n haren te wassen.

Kijk hier voor de foto’s.

Jaar Aantal bezoeken:
2012 156.218
2011 152.500
2010 148.000
2009 132.000
2008 100.000

* overzicht aantal bezoeken Zwarte Cross Festival

 

Er was afgelopen weekend nog veel meer te beleven op festivalgebied. Zo overtroffen ook de Vierdaagse Feesten van Nijmegen zichzelf weer door een recordaantal bezoeken te trekken van maar liefst 1,4 miljoen.

Hieronder een overzicht van het evenementenaanbod van dit weekend:

Evenement Datum Plaats
Vierdaagse Feesten 14 t/m 20 juli Nijmegen
Young Art Festival 20  en 21 juli Beverwijk
De Parade 20  t/m 22 juli Utrecht
Kwakoe Festival 21 en 22 juli Amsterdam
City of Dance 21 juli Middelburg
A Day th the Park 21 juli Amstelveen
Milkshakefestival 22 juli Zoetermeer