Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Opkomst én weer wisselvallig afgelopen festivalweekend

Opkomst én weer wisselvallig afgelopen festivalweekend

Er was geen peil op te trekken het afgelopen weekend: het weer. Zon en regen wisselde elkaar in hoog tempo af. Ondanks de onvoorspelbaarheid van moeder natuur trok de festivalganger er op uit om één van de vele evenementen die Nederland rijk is een bezoek te brengen. Zo mocht de Uitmarkt in Amsterdam ruim 450.000 bezoekers verwelkomen, ongeveer eenzelfde aantal als vorig jaar.

In Amsterdam werd dit weekend ook het reizend theaterfestival De Parade afsloten. Eerder deze zomer zette het festival de tenten op in Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Afgelopen editie was volgens de organisatie ‘het beste jaar ooit’ met in totaal 267.000 bezoeken, tegenover 240.000 bezoeken in 2011.

Groningen was het podium van cultureel festival Noorderzon en sloot afgelopen zondag het evenement feestelijk af. De organisatie meldt 150.000 bezoeken, verspreid over tien dagen. Dit zijn ruim 15.000 meer bezoeken dan voorgaande editie.

De organisatie van Mysteryland verkocht ook dit jaar weer 60.000 toegangskaarten, en was daarmee voor de zesde keer op rij uitverkocht. Danceliefhebbers bewijzen hiermee dat je geen zon nodig hebt om een feestje te bouwen.

Helaas geen grote opkomst voor het Gebroeders van Limburg Festival in Nijmegen; hier kwamen bijna 50.000 festivalgangers minder opdagen dan vorig jaar; afgelopen weekend trok het evenement slechts 25.000 bezoeken, verspreid over twee dagen. Ook City Racing Rotterdam noteert een dalend aantal bezoeken: van 600.000 in 2011, naar 500.000 in 2012.

Popfestival BOA (voorheen Bavaria Open Air) trok de afgelopen twee edities zo’n 20.000 bezoekers en was daarmee een van de grootste outdoor muziekevenementen in de provincie Brabant. Echter, afgelopen weekend bleef de teller steken op 12.000 bezoeken. Is dit omdat de organisatie de naam veranderde naar Brabant Open Air en hiermee de naamsbekendheid verloren heeft, of speelde het regenachtige weer de potentiële bezoekers parten?