Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Vierdaagse Nijmegen op erfgoedlijst

Vierdaagse Nijmegen op erfgoedlijst

De Vierdaagse Nijmegen komt op de nationale lijst van immaterieel cultureel erfgoed te staan. Volgens het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed is het wandelevenement een echte Nederlandse traditie.

Nederland tekende twee jaar geleden de conventie ter bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed van de Unesco. Daarmee verplichtte Nederland zich om het eigen erfgoed in kaart te brengen, te documenteren en te beschermen. Als eerste werden in 2012 het bloemencorso in Zundert en de Boxmeerse Vaart (een eeuwenoude heilige bloedprocessie) op de Nederlandse lijst gezet. Daarna volgden de Sint-Maartensviering in Utrecht, krulbollen (oude volkssport), het Midwinterhoornblazen en Koningsdag.

De Vierdaagse Nijmegen staat al jaren op nummer 1 in de TOP100 Evenementen Monitor van Respons. Met 2.350.000 bezoeken, een MBE van 1220,14 en 35.092 volgers op social media is het wandelsportevenement het grootste gratis toegankelijke evenement van Nederland. Er lopen er jaarlijks zo’n 46.000 mensen van 75 verschillende nationaliteiten mee met de afstandsmarsen. De rituelen die hiermee gepaard gaan, maken het evenement tot een traditie. Daarvan is de Via Gladiola, waar vrienden en bekenden met gladiolen bij de eindstreep staan om de wandelaars binnen te halen, een van de bekendsten.