Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Veldhoven in de ban van WK Bridge

Veldhoven in de ban van WK Bridge

Hotels en restaurants in de gemeente Veldhoven profiteren volop van het wereldkampioenschap bridgen dat momenteel plaatsvindt in NH Conference Center Koningshof. Alleen al de hotels hebben deze week en de komende week vijftien- tot twintigduizend overnachtingen aldus de gemeente Veldhoven.

Veldhoven ondersteunt het evenement met een financiële bijdrage van in totaal 12.500 euro. Tienduizend euro is bestemd voor de Nederlandse Bridge Bond. Dit geld is bestemd voor de organisatiekosten van het wereldkampioenschap. Ook steekt de gemeente nog 2500 euro in de gemeentelijke organisatiekosten. Veldhoven investeert ondanks de naderende bezuinigen. Dat heeft volgens een gemeentewoordvoerster diverse redenen. Ondersteuning van het WK past volgens haar in het bestaande sportbeleid. In het verleden zijn soortgelijke evenementen ook ondersteund.

Het WK Bridge is met veel prestige omgeven. Landen als China en de Verenigde Staten, maar ook Europese landen als Noorwegen, Italië en Polen vechten om de eer. Alleen de beste landen van de wereld doen mee in de categorieën Open, Vrouwen en Senioren. De eerste zes landen van het EK in Oostende (22 juni – 3 juli 2010) hebben zich geplaatst voor het WK. Er doen in totaal 66 teams uit 33 landen mee.

De Nederlandse Bridge Bond is de 4e teamsport van Nederland met 115.000 leden. Er zijn 130 landen aangesloten bij de World Bridge Federation. In 1993 wonnen de heren het wereldkampioenschap (de Bermuda Bowl) en in 2000 werden de Nederlandse vrouwen wereldkampioen (de Venice Cup). Het WK 2011 past geheel in het het Olympisch plan 2028.

De economische impact van het WK Bridge zal worden onderzocht door de Fontys Hogeschool in het kader van WESP. Het platform sporteconomie is een community van onderzoekers en andere belangstellenden gericht op sport en economie. Het platform bestaat uit werkgroepen, die zich met een thema bezighouden. De belangrijkste is op dit moment de Werkgroep Evaluatie SPortevenementen (WESP). Lex Kruijver maakt, namens Respons, deel uit van dit platform.