Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Top- en breedtesportevenementen genereren € 236 miljoen in 2013

Top- en breedtesportevenementen genereren € 236 miljoen in 2013

De 400 belangrijkste sportevenementen die in 2013 in Nederland hebben plaatsgevonden genereren gezamenlijk 236 miljoen euro. Ruim 70% daarvan is afkomstig van de 11,7 miljoen bezoekers, de overige 30% komt bij deelnemers, sponsors en subsidiënten vandaan. Bovenstaande cijfers staan opgenomen in de vorige week verschenen, 17e editie van de Sport Evenementen Monitor van onderzoeksbureau Respons. De Sport Evenementen Monitor bevat een diepgaande analyse van de 400 belangrijkste topsport- en breedtesportevenementen in Nederland. Een deel van de cijfers over sportevenementen van Respons verscheen onlangs ook in de publicatie “Sportevenementen in Nederland: over sportevenementen en hun maatschappelijke betekenis” van het Mulier Instituut.

Meeste sportevenementen in Amsterdam en Rotterdam
Met respectievelijk 42 en 27 top- en breedtesportevenementen in 2013 nemen de twee grootste steden van Nederland, Amsterdam en Rotterdam, de meeste sportevenementen voor hun rekening. Met 85 sportevenementen blijft de provincie Noord-Holland, Zuid-Holland (73) en Noord-Brabant (50) voor.

De ruim 400 topsport- en breedtesportevenementen worden georganiseerd door 317 organisatoren en vinden op 268 verschillende locaties plaats. Stichting Sportevenementen Le Champion – organisator van o.a. TCS Marathon Amsterdam en de Dam-tot-Dam Loop komt als meest frequente organisator (10 sportevenementen) uit de analyse, het TT Circuit Assen is met 12 sportevenementen de meest voorkomende accommodatie in de Sport Evenementen Monitor.

Grootste sportevenementen


Het grootste sportevenement in 2013 -op basis van aantal bezoeken per dag- was ABN AMRO Marathon Rotterdam met 950.000 bezoeken. Het bezoeken van sportevenementen is in Nederland populair: per jaar bezoeken vier op de tien volwassen Nederlanders wel eens live een sportevenement als deelnemer of als toeschouwer, zo blijkt uit het rapport van het Mulier Instituut.

Nationale Sportevenementenkalender
De evenementen die opgenomen zijn op de Nationale Sportevenementenkalender vormen dit jaar voor het eerst de basis van de Sport Evenementen Monitor van Respons.

Sportevenementen Monitor
De Sport Evenementen Monitor 2014 is een analyse van de ontwikkelingen op de sportevenementenmarkt over het jaar 2013. Het onderzoek geeft inzicht in aantallen evenementen en bezoeken, er wordt gekeken naar kalenderspreiding,  geografische verdeling en bestedingen van bezoekers en deelnemers. Ook is er aandacht voor financiële ondersteuning van overheden en sponsoring. De Sportevenementen Monitor kost € 295 (excl. 6% BTW) bij een eenmalige afname. U ontvangt 15% korting bij een abonnement van minimaal twee jaar.
Bestellen