Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Sail Den Helder 2013 ligt op koers

Sail Den Helder 2013 ligt op koers

Het is nu zo goed als zeker dat er in juni 2013 een nieuwe editie van Sail Den Helder plaatsvindt. Den Helder was in de race om finishhaven te worden van de Tall Ships Races 2014, maar die kandidatuur is eerder dit jaar ingetrokken. De gemeente gaat het evenement nu zelf organiseren, in nauwe samenwerking met de Franse marinestad Rouen. Daar is van 6 tot 16 juni 2013 de ‘Armada Rouen’, internationaal bekend als een groot maritiem evenement waaraan vele tall ships uit de A-klasse deelnemen, waaronder marineopleidingsschepen.

Als mogelijke datum voor Sail Den Helder wordt 20 tot en met 24 juni 2013 genoemd, maar die data zijn nog onder voorbehoud. Sail Den Helder vond in 2008 voor het laatst plaats en trok toen ca 350.000 bezoeken (bron: Evenementen Monitor Online).

Er zijn al heel wat sponsors gevonden voor Sail 2013, zo meldt de gemeente. De gemeente zelf draagt 400.000 euro bij, evenveel als door de provincie Noord-Holland is toegezegd. “Het bestuur van de Stichting Sail 2013 is uitgenodigd een businessplan op te stellen met een geactualiseerde begroting”, zo meldt het college. Begin november 2011 is bekend geworden dat de provincie Noord-Holland 400.000 euro voor het evenement beschikbaar stelt. Ook is inmiddels zeker dat de Marinedagen deel zullen uitmaken van het evenement. Het 200-jarige jubileum van de Koninklijke Marine in 2013 en viering van het feit dat de Nederlandse zeemacht dan 525 jaar bestaat, zijn extra krenten in de pap en versterken het maritieme karakter en de mogelijkheden van profilering.

Den Helder wil zelf de organisatie van Sail Den Helder op zich nemen, volledig losstaand van Tall Ships Races en dus zonder tussenkomst van Sail Training International (STI), maar wel in samenwerking met het Franse Rouen. Als het evenement doorgaat, heeft dit als voordeel dat Den Helder de ruimte heeft het evenement naar eigen inzicht te organiseren en het te benutten voor de promotie van de stad.

“Zo’n evenement als Sail Den Helder 2013, dat zo goed past bij onze stad, is niet alleen vanuit toeristisch oogpunt belangrijk. Het is ook een prima podium om partners, bedrijfsleven, besluitvormers en overheden uit te nodigen en ze te laten zien welke plannen Den Helder heeft en uitvoert”, licht burgemeester Koen Schuiling toe. “De Strategische Visie kunnen we niet alleen uitvoeren, daar heb je echt partners bij nodig. Zo’n evenement als Sail helpt dan om je verhaal te vertellen.”