Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Sportopdekaart.nl van RIVM toont geografische verdeling sportevenementen

Sportopdekaart.nl van RIVM toont geografische verdeling sportevenementen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) faciliteert de website Sportopdekaart.nl. Deze sportlandkaart geeft in één oogopslag een overzicht van de geografische verdeling van sportevenementen in Nederland. Zo laat de kaart zien dat er in 2014 in totaal 407 grootschalige breedtesport- en topsportevenementen werden georganiseerd in Nederland. RIVM maakte de kaart op basis van Respons’ cijfers over de sportevenementenmarkt.

In cijfers
In de gemeenten Amsterdam (42), Rotterdam (27), Den Haag (23) en Assen (18) vinden de meeste sportevenementen plaats. Zowel op het gebied van topsport als breedtesport. De hoogste bezoekersaantallen voor alle sportevenementen die in een gemeente zijn georganiseerd zijn voor Rotterdam, Amsterdam en Nijmegen. De Rotterdam Marathon en de Vierdaagse in Nijmegen zijn de meest bezochte evenementen, met respectievelijk zo’n 950.000 en 850.000 bezoekers. In de provincie Noord-Holland (85) worden de meeste sportevenementen georganiseerd, in de provincies Zeeland (4) en Groningen (10) zijn de minste sportevenementen te vinden.

Sport Evenementen Monitor
Respons publiceerde onlangs de Sport Evenementen Monitor 2014 is een analyse van de ontwikkelingen op de sportevenementenmarkt over het jaar 2013. Het onderzoek geeft inzicht in aantallen evenementen en bezoeken, er wordt gekeken naar kalenderspreiding,  geografische verdeling en bestedingen van bezoekers en deelnemers. Lees hier meer over de gloednieuwe versie van de Monitor.

Facts & Figures
In de factsheet van de Sport Evenementen Monitor staan de voornaamste uitkomsten van de Sportevenementen Monitor 2014.

De positie van een evenement op de ranglijst top 50 van de SportEvenementen Monitor komt als volgt tot stand:
-        Het sportevenement met de meeste bezoeken per dag wordt bovenaan de lijst geplaatst.
-        Indien de bezoekaantallen per dag gelijk zijn worden evenementen beoordeeld op het aantal deelnemers.
-        Indien het aantal deelnemers onbekend is gaat topsport voor  breedtesport.