Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Respons @ Wacken Open Air

Respons @ Wacken Open Air

“Als je mij vraagt wat mijn favoriete festival is, antwoord ik zonder twijfel: Wacken Open Air. Drie dagen lang heavy metal, bier en –meestal -zon; wat wil je nog meer? Van de muziek moet je houden, en laat dat nu net het geval zijn!”

Suzanne Malestein houdt zich als content manager bij Respons bezig met de platforms eropuit.nl van NS en anwbdagjeuit.nl van ANWB. Niet geheel toevallig is zij ook festivalliefhebber en reist daarvoor aardig wat af. Vorige maand was zij in Wacken, in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, vlakbij Hamburg. Daar bezocht zij het Wacken Open Air-festival, een van de grotere metalfestivals in Europa. Lees haar relaas.

Dus is Wacken Open Air al jarenlang vaste prik in het eerste weekend van augustus. In dit weekend transformeert het pittoreske dorpje Wacken in Noord-Duitsland van een boeren gehucht met een paar honderd inwoners tot een waar Mekka voor metalliefhebbers.

De rustige straatjes veranderen in loopgraven waar bier en sigaretten worden verkocht, waar bewoners een tijdelijke kroeg of supermarkt in hun tuin opzetten en waar het zien en gezien worden is. Duizenden metalheads in zwarte t-shirts op legerlaarzen banjeren van en naar de supermarkt voor bier en bockworst.

Deze straat is dé entree tot een van de grootste metalfestivals van Europa. Al 22 jaar het hoogtepunt van het jaar voor vele rockers en metalheads. Jong, oud, heavy-metal of black-metal; alles vind je er terug. Ruim 70.000 muziekliefhebbers slaan hun kamp op op de camping. Kosten noch moeite worden hierbij gespaard: hoe gekker en groter, hoe beter. Legertenten, omgebouwde bussen en rijen partytenten. BBQ’s, picknicktafels, stereo-installaties, vlaggen en banken worden meegenomen om een comfortabel thuis op de camping te creëren. En om anderen te imponeren natuurlijk.

De gang naar het festivalterrein is dan ook een hele bezienswaardigheid. Én een hele uitdaging, want onderweg wordt je uitgedaagd om touwtje te springen, bierblik te werpen of te limbodansen. Alles met een grote knipoog en veel gezelligheid.

Eenmaal op het festivalterrein weet je niet waar je kijken moet. Ieder jaar breidt het terrein zich verder uit en is er weer iets nieuws te zien of beleven. Ikzelf bezocht het festival in 2004 voor het eerst. Toen bestond het terrein uit 4 podia, een metalmarkt en een biertuin inclusief wit tuinhekje met bloembakken. 7 jaar laten is hier een complete middeleeuwse stad aan vast gegroeid. Hier vinden riddertoernooien plaats, is er een extra podiumtent neergezet en kan je er terecht voor bier, vinkingbloed (mede) en een middeleeuwse markt met rendierhuiden, hoornen bekers of een potje kop-van-jut.

Voor de muziek – want hier draait het ten slotte om- kan je terecht bij de immense podia de True Metal Stage, Black Metal Stage en de kleine podia: W.E.T.stage en Partystage. De biertuin is het gehele festival de thuishaven annex ontmoetingsplek. We zijn immers met een groep van 18 man sterk, met ieder een andere voorliefde voor een bepaald genre binnen de metal. En dat zijn er nogal wat, ik noem heavy-metal, black-metal, trashmetal, speedmetal, gothmetal en deathmetal. Voor ieder wat wils op dit metalfestival in de breedste zin van het woord. Van grote namen tot kleine bandjes, alles is vertegenwoordigd op Wacken Open Air. Zo siert in 2011 de naam van Ozzy Osbourne de top van de line-up. Kleinere bands als Vreid, Tjuder en The Haunted, maar ook winnaars van muziekwedstrijden uit onder meer Turkije en Israel krijgen op Wacken een podium. En dat is voor een doorgewinterde metalliefhebber een waar paradijs. Drie dagen lang genieten van bekende bands als Judas Priest en Sepultura en tussendoor nieuwe bandjes ontdekken bij de kleinere podia. Volgend jaar weer? Zeker weten.

Metalfestivals in Nederland

Metalfestivals zijn er in Nederland niet veel. Of moeten we zeggen, niet méér. Alleen het drie jaar oude Fortarock staat nog overeind met 5.000 bezoeken. Grote rockfestivals als Wâldrock, zette in 2008, na 25 jaar, voor de laatste keer de tenten op. Mede door de concurrentie van Wacken Open Air en het driedaagse metalfestival Graspop in België dat zo’n 130.000 bezoeken trekt. Wâldrock werd in 2011 opgevolgd door metalfestival Into the Grave van Stichting Asteriks. Zij beginnen echter van begin af aan met 2.000 bezoekers op de eerste editie, tegenover de 12.000 die Wâldrock na 25 jaar trok.

Nederlands oudste rock/metalfestival Dynamo, tot 1992 een eendagsfestival, groeide uit tot een meerdaags festival. In 2000 ging het festival weer terug naar één dag. In 2005 was de laatste editie. Ook Mojo’s metalfestival Fields of Rock heeft slechts enkele jaren bestaan: 2003, 2005 en 2007. Zelfs het rondreizende rockfestival Sonisphere slaat Nederland al twee jaar over. Arrow Rock Festival kwam na 2008, na zes edities, ook niet meer terug op de festivalkalender.