Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Respons presenteert branchecijfers festivals V.V.E.M.

Respons presenteert branchecijfers festivals V.V.E.M.

Deze week presenteert Respons voor de eerste keer de officiële branchecijfers festivals. De branchecijfers zijn opgesteld onder auspiciën van de Vereniging van EvenementenMakers. Naast het opstellen van de branchecijfers, brengt Respons dit jaar ook voor het eerst de Festival Monitor uit, een uitgebreide analyse van de festivalmarkt in Nederland, inclusief de ranglijst van de grootste festivals. 

Festival Monitor
Deze eerste editie van de Festival Monitor heeft betrekking op het jaar 2012 en bestaat grofweg uit twee onderdelen: in het eerste deel van de Festival Monitor worden in vogelvlucht de belangrijkste wapenfeiten van de festivalbranche in 2012 gepresenteerd. Zo passeren onder andere het aantal festivals, publieke belangstelling, sponsoren en organisatoren de revue. Het tweede deel van de Festival Monitor bevat de paginagrote profielen van de 25 grootste entreeheffende en gratis toegankelijke festivals, opgesteld naar het aantal bezoeken.

Harde cijfers
“De Festival Monitor laat duidelijk zien hoeveel duizenden mensen plezier beleven aan onze evenementen”, schrijft Hans Ligtermoet, directeur van de VVEM, in het voorwoord van de eerste editie van de Monitor. “Evenementen zijn de smeerolie van de samenleving. Zij stimuleren de sociale, culturele, sportieve en economische dynamiek. Zij zorgen voor extra ontspanning en dragen bij aan een positieve maatschappelijke ontwikkeling. Juist in deze tijd waarin iedereen praat over recessie en crisis is het goed om voor ogen te houden wat evenementen betekenen. Dat kan nu voor het eerst op basis van harde cijfers, die ons inzicht geven in de gevolgen van de conjunctuur voor de sector, ze laten ons de ontwikkeling zien op het gebied van veiligheid. Cijfers bieden de mogelijkheid om te benchmarken over een reeks van jaren, ze kunnen plannen voor gebiedsontwikkeling ondersteunen en argumenten bieden om politieke keuzes te onderbouwen of te bestrijden,” aldus Ligtermoet.

Vereniging van EvenementenMakers
De Vereniging Van EvenementenMakers (VVEM) is in 2001 opgericht als brancheorganisatie voor professionals in de publieksevenementenbranche en vertegenwoordigt bedrijven uit verschillende hoeken van de evenementenbranche. Zowel organisatoren, locatieverstrekkers als leveranciers vinden hun plek binnen deze brancheorganisatie. Kwaliteit, veiligheid en professionaliteit worden als kenmerken uitgedragen. De leden kunnen naar workshops gaan, die op de evenementenpraktijk zijn toegespitst. Er zijn ook vele andere momenten om elkaar te treffen. Directie, secretariaat en kenniscentrum staan klaar om het belang van het maken van goede en veilige evenementen aan te geven en ook andere professionals in de evenementenindustrie te helpen.