Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Respons op Eurosonic Noorderslag

Respons op Eurosonic Noorderslag

De 28e editie van het muziekfestival Eurosonic Noorderslag is door een recordaantal mensen bezocht. Het festival, dat plaatsvond van woensdag tot en met zaterdag in Groningen, verkocht 41.200 kaarten aan muziekliefhebbers uit heel Europa, 3900 hiervan bezochten ook de conferentie. Respons was -uiteraard- ook deze editie weer aanwezig. Directeur Lex Kruijver presenteerde op het congresgedeelte van het evenement de festivalcijfers. Hieruit bleek dat de bezoeken aan Nederlandse festivals met 9,3 procent is toegenomen. In totaal werden er 774 festivals gehouden in 2013 met meer dan drieduizend bezoekers.

Van die 774 festivals waren er 547 voornamelijk gericht op muziek. Ook waren er veel theaterfestivals (118) en evenementen gericht op beeldende kunst (77). Een kleine minderheid (356 festivals) was gratis toegankelijk voor het publiek.

Dansfestivals
In de telling kwamen vooral veel dansfestivals voor (168), gevolgd door popfestivals (154), festivals met jazz en blues (54), Nederlands repertoire (43) en wereldmuziek (38). Er werden bovendien 204 festivals meer festivals meegerekend dan in de voorgaande telling, waarvan 69 nieuwe namen.

Met name in Amsterdam was er een fikse toename van het aantal festivals, van 69 naar 91. Rotterdam kende eveneens een toename van festivals en kwam uit op 49. ID&T organiseerde de meeste festival in 2013 (18), daarna volgden BOD Groep (14), Mojo Concerts (11) en Alda Events (7). Deze cijfers zijn afkomstig uit Respons’ Festival Monitor, die in de zomer van 2014 verscheen.

Twee delen
Eurosonic Noorderslag bestaat uit twee delen. Van woensdag tot en met vrijdag was Eurosonic, het Europese deel van het festival. Op zaterdag was Noorderslag, waar uitsluitend Nederlandse artiesten optraden. Respons’ project manager en festivalliefhebber Suzanne Malestein bezocht verschillende bands op donderdag en vrijdag. Kijk voor foto’s op Facebook.