Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Respons@ Madame Tussauds & The Amsterdam Dungeon

Respons@ Madame Tussauds & The Amsterdam Dungeon

Op uitnodiging van Merlin Entertainments Group, toog ik met mijn vrouw en 3 kinderen naar Amsterdam voor een bezoek aan het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds en daarna The Amsterdam Dungeon. Bij Madame Tussauds was ik zelf als kind voor het laatst geweest, voor mijn kinderen was de ervaring helemaal nieuw. Madame Tussauds staat 22e in de NBTC/Respons Top 50 van best bezochte dagattracties van Nederland. 

Het is opvallend dat er voor het pand van Madame Tussauds op het Damrak altijd een rij mensen staat. De aantrekkingskracht van de wassenbeelden blijft sterk, ondanks het feit dat de attractie al ruim 40 jaar in Nederland is. De collectie wassenbeelden van Madame Tussauds is een mix van beroemde wereldburgers en bekende Nederlanders. De veelal buitenlandse bezoekers zullen toch echt geen idee hebben wie Gerard Joling, Rafael van der Vaart of Majoor Bosshardt is! De kinderen kijken hun ogen uit en willen met iedereen op de foto. Het is voor hun ook een nuttige geschiedenisles, want de Dalai Lama, Mahatma Gandhi en Bob Marley zijn voor hun onbekende grootheden. Het is leuk dat je van alles kunt doen met de beelden, waardoor het verblijf in Madame Tussauds wordt verlengd. Op de bovenste verdieping tref je tegenwoordig de ‘making off Madame Tussauds’ aan, waar je kunt zien hoe de beelden worden gemaakt. Al met al een leuke ervaring in één van de best bezochte dagattracties van Nederland.

Madame Tussauds bestaat sinds 1835. De vestiging in Amsterdam bestaat sinds 1971 en was destijds de eerste vestiging buiten Londen. Madame Tussauds is een dagrecreatieve bestemming in een eigen categorie.  Het heeft zeker iets museaals, maar het is geen museum. Madame Tussauds is ook geen lid van de Nederlandse Museumvereniging. Het zit dus meer in de hoek van de dagattracties, waar het zich ook thuisvoelt gezien het lidmaatschap van de Club van Elf samen met o.a. De Elfteling, Slagharen en Duinrell. Met 660.000 bezoekers neemt Madame Tussauds de 22e plek in de Top 50 Dagattracties van NBTC & Respons.

The Amsterdam Dungeon op het Rokin is een bijzondere ervaring die ons geval niet geschikt is voor een kind van 7 jaar. Hij verlaat de ‘kelder’ na een minuut of 10 onder begeleiding van mama. Met mijn 2 zoons van 12 gaat het avontuur verder. Wat ons vervolgens overkomt is een aaneenschakeling van ‘performances’ waarin we worden meegenomen in de straf- en foltergeschiedenis van Amsterdam. ‘Don’t mess with the Dutch’ is onze conclusie over onze voorvaderen, wat een gemene, barbaarse praktijken hield men er destijds toch op na! Na circa drie kwartier sta ik met mijn wat witjes ogende jongens weer buiten. Het is tijd om weer naar huis te gaan en onze ‘dagje Merlin’-attracties nog eens rustig te overdenken.

The Amsterdam Dungeon trekt ca 140.000 bezoeken per jaar en is sinds 2005 in Amsterdam gevestigd. Het is de enige vestiging, naast de originele London Dungeon dat in 1974 haar deuren opende en jaarlijks ca. 750.000 bezoekers trekt. Net als Madame Tussauds behoort The Amsterdam Dungeon tot het Britse Merlin Entertainment Group dat in totaal zo’n 70 dagattracties runt in 17 landen.