Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Respons @ Film by the Sea

Respons @ Film by the Sea

Filmfestival ‘Film by the Sea’ sloot afgelopen weekend succesvol de 14e editie af. Respons was van de partij op de afsluitende zaterdag in Vlissingen.

Het is half twaalf wanneer ik het Zeeuwse Vlissingen binnen rijd. Wat een rust en ruimte! De zilte zeelucht vult mijn neusgaten wanneer ik de auto uitstap. Hoewel de stad deze dagen het podium is van Film by the Sea, zou je niet denken dat hier één van de grootste filmfestivals van Nederland gaande is. Op enkele vlaggen na zie ik geen teken van een groots evenement.

Ik loop de Spuikomweg op en daar is het: CineCity, het bioscopencomplex dat negen dagen lang dienst doet als festivallocatie. Ook hier is het schijnbaar rustig: misschien zitten de meeste bezoeker nu midden in een film? Ik blijk net op tijd te zijn voor de eerste film die op mijn lijstje staat: ‘Voor ik doodga’ met Dakota Fanning en Jermy Irvine.

Tranentrekker
‘Voor ik doodga’ is een boekverfilming naar de bestseller ‘Before I Die’ van Jenny Downham: een heftig verhaal over Tessa die op haar zeventiende te horen heeft gekregen dat ze leukemie heeft en niet meer lang zal leven. Ze besluit een bucket-list te maken: een lijst van dingen die ze nog wil doen voordat ze dood gaat. Hoewel het niet op haar lijstje staat, wordt Tessa verliefd op haar buurjongen Adam.

Wanneer na bijna twee uur het licht in de bioscoop weer aan gaat, probeert het publiek al snotterend de tranen snel weg te vegen. Ook ik loop met rode ogen naar buiten; even een frisse neus halen. Later blijkt de film met vlag en wimpel de publieksprijs te hebben gewonnen. En terecht!

Luchtig familiedrama
Na een verfrissende wandeling over de boulevard van Vlissingen ben ik op tijd terug voor ‘Being Flynn’. Deze film, met in de hoofdrollen Robert de Niro, Julianne Moore en Paul Dano, gaat over de jongvolwassen Nick. Zijn vader heeft hij al achttien jaar niet gezien, zijn moeder pleegde zelfmoord. Op een dag belt zijn vader of hij hem wil komen helpen met verhuizen: hij is uit zijn appartement gezet. Enkele dagen later staat zijn vader met een koffer voor z’n neus bij de daklozenopvang waar Nick werkt: hij is inmiddels dakloos en slaapt al weken buiten. Het gaat snel bergafwaarts met zijn vader, waardoor ook Nick grip op zijn leven lijkt te verliezen.

De film is ondanks het zware onderwerp verrassend luchtig. Het feit dat de film een waar gebeurd verhaal vertelt – de echte Nick Flynn schreef de basis voor de film– draagt bij aan het blije eind-goed-al-goed-gevoel waarmee het publiek achter blijft.

Hoop herleeft met Mery Streep
Nog blijer word ik van ‘Hope Springs’ met Meryl Streep en Tommy Lee Jones. Het is de uitsmijter van de avond en draait in alle zes de bioscoopzalen tegelijk. De film vertelt het verhaal van een getrouwd stel waarvan het liefdesleven hopeloos is ingezakt. Een relatietherapeut moet echtpaar dichter bij elkaar brengen- zowel geestelijk als lichamelijk. Dit zorgt voor hilarische taferelen en een flinke portie plaatsvervangende schaamte.

Na deze laatste film zorgt Film by the Sea nog voor een prima afsluitend feestje in de centrale hal van CineCity met optredens van de Grandpa Nick Sessieband band en Joan Franka.

Film by the Sea in cijfers
Film by the Sea beleefde dit jaar zijn 14e editie, en hoe! Het evenement trok ruim 45.500 bezoeken, verspreid over negen dagen en twee locaties:  Vlissingen als Terneuzen. Hoewel het hiermee geen record brak – in 2011 kwamen er 47.000 bezoeken op af – zegt de organisatie meer reguliere bezoekers te hebben getrokken. Dit omdat Film by the Sea minder educatieve bezoeken, zoals schoolexcursies heeft ontvangen.

Wie het festival gemist heeft, of wie er wel geweest is maar nog wil nagenieten: De organisatie van het filmfestival blijft mooie films draaien onder de noemer ‘Film by the Sea door het Jaar’.

Aantal bezoeken Film by the Sea:

Aantal bezoeken Jaar
45.500 2012
47.000 2011
42.350 2010
43.700 2009
42.500 2008

 

Top 5 best bezochte filmfestivals van Nederland

Evenement Aantal bezoeken
International Film Festival Rotterdam (IFFR) 274.000
International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) 200.000
Nederlands Film Festival 152.000
Cinekid op Locatie 55.000
Film by the Sea 45.500

Door: Suzanne Malestein