Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Respons Evenementen TOP 100: IDFA en Vierdaagse Nijmegen grootste evenementen van 2012

Respons Evenementen TOP 100: IDFA en Vierdaagse Nijmegen grootste evenementen van 2012

Afgelopen maand verscheen de 18e editie van de Respons Top 100 Evenementen Monitor. De TOP 100 Evenementen Monitor bestaat vanaf dit jaar uit twee afzonderlijke ranglijsten: Top 50 entreeheffende evenementen en de Top 50 gratis toegankelijke evenementen. De grote winnaars in deze editie zijn het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) en de Vierdaagse Nijmegen.

 

Twee ranglijsten
Het is dit jaar voor het eerst dat de Top 100 Evenementen is opgedeeld in twee aparte ranglijsten voor entreeheffende en gratis toegankelijke evenementen. Vanuit de sector werd de vraag naar deze tweedeling namelijk steeds sterker, zeker uit de hoek van de entreeheffende evenementen. Het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA)was binnen deze groep evenementen de grote nummer één.

Beide ranglijsten zijn tot stand gekomen op basis van bezoekaantal, media-aandacht (MediaBereikEenheden) en Sociale Media. Overall gezien scoorden IDFA en Vierdaagse Nijmegen het beste. De top 5 van de twee ranglijsten ziet er als volgt uit:

 

 

 

Oorkonde
Voor de Vierdaagse Nijmegen is dit de vierde keer op rij dat zij als gratis toegankelijk publieksevenement een nummer één positie in de ranglijst bekleden. Om dit te vieren boden Wim Velings (links) en Teddy Vrijmoet op 8 maart jl. namens Stichting DE 4DAAGSE en Stichting Vierdaagsefeesten Nijmegen een bijbehorende oorkonde aan burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen aan.

MBE’s
Op het meetonderdeel ‘bezoekaantal’ scoren respectievelijk de Vierdaagse Nijmegen (gratis) en International Film Festival Rotterdam (entreeheffend) het hoogst. Gemeten naar aantal MBE’s voeren de Vierdaagse Nijmegen (gratis) en het Nederlands Film Festival (entreeheffend) de ranglijsten aan. Het grootste evenement op het meetaspect ‘sociale media’  is Sensation Amsterdam, met ruim een half miljoen fans.

De volledige TOP 100 ranglijst is hier te bekijken. Als u interesse heeft in de TOP 100 Evenementen Monitor 2013 kunt u deze bestellen op de bestelpagina van onze website.