Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Nieuwsuur festivalreportage op basis van cijfers Respons

Nieuwsuur festivalreportage op basis van cijfers Respons

Festivals, in alle soorten en maten, zijn populair. Nederland telde in 2012 bijna 700 festivals, enorm veel en de top lijkt dan ook bereikt. Dit weekend bezoeken naar verwachting zo’n 150.000 mensen het Zwarte Cross festival.  Nieuwsuur is er bij en kijkt waar de populariteit van dit soort evenementen vandaan komt.

Groei
De populariteit van festivals blijft groeien, laat onderzoek naar de festivalbranche van Respons zien. In 1970 vond in Nederland het eerste meerdaagse festival Holland Pop plaats in het Kralingse Bos in Rotterdam. Inmiddels is het aanbod behoorlijk uitgebreid: bezoekers konden vorig jaar kiezen uit bijna 700 festivals. Hieronder vallen muziekfestivals, maar ook festivals met theater of film, zoals het International Film Festival Rotterdam.

Toch lijkt de groei van het aantal festivals te stagneren, alleen bij muziekfestivals is er nog sprake van een toename. Volgens de Vereniging Van Evenementen-Makers (VVEM) is de rek er wel een beetje uit. Nederland zit op z’n top wat festivals betreft, er kunnen er gewoon niet meer bij, zegt de VVEM.

Gouden bergen
Ook lijkt de tijd van de gouden bergen voorbij. De evenementenbranche heeft het zwaar, en ook sommige grotere festivals. Hoewel er nog steeds veel bezoekers op afkomen, wordt de groep mensen die de voorkeur heeft voor kleinere festivals die minder allround zijn, bijvoorbeeld een muziekfestival waar alleen hiphop wordt gedraaid, groter. Maar de populariteit van festivals blijft groot. Vorig jaar trokken de festivals gemiddeld meer dan 28.000 bezoekers.

Mondiaal karakter
Nieuwsuur spreekt met Harry van Vliet, Lector Crossmedia Business aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij zocht met zijn onderzoek een antwoord op de vraag waarom mensen naar festivals gaan en waarom festivals zo populair zijn.

Volgens Van Vliet zijn er een aantal factoren die meespelen in de populariteit. Zo geven grote internationale evenementen als LiveAid en het filmfestival in Cannes de festivals een mondiaal karakter en bieden festivals mensen de gelegenheid “om de eigen identiteit te bevestigen in een tijd van snelle sociale veranderingen en globalisering”.

Pinkpop
De vijf grootste betaalde muziekfestivals, qua aantal bezoeken, zijn: Lowlands (165.000), Zwarte Cross (150.000), Pinkpop (140.000), Concert at Sea (80.000) en Elastiek (80.000). Pinkpop is ook het oudste festival van Nederland. Op 18 mei 1970 was de eerste editie in Geleen, 43 jaar later wordt het festival nog ieder jaar, doorgaans in het weekend van Pinksteren, gehouden. (bron: Nieuwsuur)