Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Markt van buitenfestivals stabiliseert

Markt van buitenfestivals stabiliseert

Onlangs vond de 18e editie van a Campingflight to Lowlands Paradise plaats in het Flevolandse Biddinghuizen. Het festival was eind vorig jaar binnen een paar uur helemaal uitverkocht. Het festival startte de voorverkoop van deze editie nog iets eerder, vanwege de BTW-verhoging van 6 naar 19%. Ondanks de BTW-achtergrond,  is het opmerkelijk dat Lowlands, in deze tijd van economische tegenwind, zo snel uitverkoopt. 

Dat geldt zeker niet voor tal van andere festivals. Hoe staat het met de markt van festivals. Respons houdt regelmatig vinger aan de pols van deze evenementenvorm. Nu hebben we specifiek gekeken naar de buitenfestivals op het gebied van podiumkunsten in het voorjaar, zomer en najaar in de laatste vijf jaar.

Respons onderzocht het aantal buitenfestivals in Nederland dat plaats vindt in de periode april t/m september in de categorie podiumkunsten. Uit cijfers blijkt dat er de afgelopen jaren een duidelijke stijging heeft plaatsgevonden. Vanaf 2009 is er echter een stabilisering opgetreden. De verwachting is dat deze stabilisering zich in 2011 voortzet of zelfs over gaat in een lichte daling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Criteria:

  • Buitenfestivals op het gebied van podiumkunsten
  • In de periode 1 april tot en met 30 september
  • Min. 5.000 bezoeken per festival

Bron: Respons, augustus 2011