Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Respons lanceert Sport Evenementen Monitor 2014

Respons lanceert Sport Evenementen Monitor 2014

De Sport Evenementen Monitor 2014 is een analyse van de ontwikkelingen op de sportevenementenmarkt over het jaar 2013. Het onderzoek geeft inzicht in aantallen evenementen en bezoeken, er wordt gekeken naar kalenderspreiding,  geografische verdeling en bestedingen van bezoekers en deelnemers.

Facts & Figures
De loopsport is met 86 evenementen de populairste sport in Nederland. De loopsportevenementen zijn goed voor 21,1% van het totaal aantal sportevenementen. Loopsportevenementen, waaronder hardloop- en wandelevenementen, zijn voornamelijk breedtesportevenementen: evenementen waar iedereen aan kan deelnemen. Maarliefst 87% van alle loopsportevenementen vallen onder de breedtesport. Op de tweede plaats van meest populaire sporten staat fietssport met 64 evenementen op jaarbasis, gevolgd door balsport, auto-en motorsport en hippische sport.

Top 5
In 2013 vonden er in Nederland in totaal 407 sportevenementen plaats, verdeeld de segmenten ‘Topevenementen*’, ‘Internationale Topsport’,  ‘Nationale Topsport’, ‘Regionale Topsport’, ‘(Inter)nationale Breedtesport  en ‘Regionaal/lokale Breedtesport’. Deze 407 sportevenementen waren samen goed voor 11,6  miljoen bezoeken, 3,3% meer dan in 2012. Het grootste sportevenement in 2013 -op basis van aantal bezoeken per dag- was ABN AMRO Marathon Rotterdam met 950.000 bezoeken.

Het sportevenement met de meeste bezoeken per dag wordt bovenaan de lijst geplaatst. Indien de bezoekaantallen per dag gelijk zijn worden evenementen beoordeeld op het aantal deelnemers. Indien het aantal deelnemers onbekend is gaat topsport voor  breedtesport.

Bestedingen op Sportevenementenmarkt
Met 85 sportevenementen is Noord-Holland koploper op gebied van sportevenementen. In totaal werd €236 miljoen besteed aan entree-/deelnamekosten, parkeren, consumpties  en sponsoring. Noord-Holland was goed voor kwart van de totale besteding. Amsterdam was hiervoor grotendeels verantw

*Onder Topevenementen vallen internationale sportevenementen zoals EK’s, WK’s, Europese multi- sportevenementen en internationale breedtesportevenementen. Kenmerkend aan een topevenement is dat het de maatschappelijke en economische positie van Nederland verbetert; bijvoorbeeld door de participatie van topsporters aan het topevenement, waardoor internationale media-aandacht wordt gegenereerd.oordelijk, in totaal werden er 42 sportevenementen in onze hoofdstad georganiseerd.

_____________________________________________________________________

Sportevenementen Monitor
De Sport Evenementen Monitor 2014 is een analyse van de ontwikkelingen op de sportevenementenmarkt over het jaar 2013. Het onderzoek geeft inzicht in aantallen evenementen en bezoeken, er wordt gekeken naar kalenderspreiding,  geografische verdeling en bestedingen van bezoekers en deelnemers. Ook is er aandacht voor financiële ondersteuning van overheden en sponsoring. De Sportevenementen Monitor kost € 295 (excl. 6% BTW) bij een eenmalige afname. U ontvangt 15% korting bij een abonnement van minimaal twee jaar.

Bestellen