Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Kerstmarkt nog steeds populair uitje

Kerstmarkt nog steeds populair uitje

Er gaan deze weken weer busladingen vol de grens over om te shoppen op een Duitse ‘Weihnachtsmarkt’ en ook in eigen land worden braderieën met verlichte kraampjes en glühweinstands naar verwachting opnieuw goed bezocht. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen NBTC-NIPO telde in 2010 nog 9,2 miljoen kerstmarktbezoeken van Nederlanders in binnen- of buitenland. Bij de meting vorig jaar was dit aantal opgelopen tot 10 miljoen, zo meldt Nu.nl vandaag op haar website. 

Sfeer, warme en gezelligheid in trek
Nederlanders brengen de laatste jaren steeds vaker een bezoek aan een kerstmarkt. Volgens NBTC-NIPO zijn vooral de sfeer, warmte en gezelligheid van kerstmarkten in trek. Daarnaast lijkt het aanbod aan mogelijke activiteiten ook steeds groter te worden, zegt een woordvoerster.

Duitsland
Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders die een kerstmarkt aandoet, gaat daarvoor naar Duitsland, zo blijkt weer uit de cijfers van NBTC-NIPO. Steden die dicht bij Nederland liggen als Düsseldorf, Aken, Keulen en Münster, gelden in deze tijd van het jaar als populaire bestemmingen om kerstinkopen te doen of eten en drank in te slaan. In totaal lopen er in Duitsland dit jaar waarschijnlijk wel zo’n 270 miljoen mensen over een kerstmarkt. (Bron: Nu.nl)

Kerstmarkt Dordrecht populairst
Op 16 november jl  publiceerde De Telegraaf een artikel over kerstmarkten in Nederland op basis van Respons’ cijfers. Hieruit bleek dat Dordrecht de grooste kerstmarkt in Nederland is. In 2012 trok het evenement van vrijdag tot en met zondag 400.000 bezoekers, meer dan in welke andere stad in ons land ook in zo’n kort tijdsbestek. Maastricht trekt een groter aantal belangstellenden, 750.000, maar die driekwart miljoen wordt bereikt over een langere periode.

Volgens organisator Gerben Baaij vormen de compacte locatie en de entourage, nabij de haven en tussen historische gebouwen, een grote aantrekkingskracht. De route is zo gemaakt dat er zoveel mogelijk sprake is van een goede doorstroming. Een wijziging met voorgaande jaren vormt het weghalen van grote podia, omdat die te grote concentraties mensen opleverden. De nadruk wordt nu vooral gelegd op straatmuzikanten en straattheater. Daarbij mag de op de markt in Dordrecht bekende Hiddo van Os niet ontbreken, de man met – volgens Baaij – het mooiste Dickensorgeltje van Nederland.

Komende kerstmarkten in Nederland

Evenement StartDatum Einddatum Locatie
Kerstmarkt Fluweelengrot 15-nov-13 23-dec-13 Kasteelruïne Valkenburg
Fijne Feestdagen Festival 16-nov-13 05-jan-14 Centrum Eindhoven
Magisch Maastricht 30-nov-13 30-dec-13 Centrum Maastricht
Kerstopenstelling Kasteel Middachten 10-dec-13 15-dec-13 Kasteel Middachten
Kerst op Keukenhof 11-dec-13 15-dec-13 Kasteel Keukenhof
Grote Kerk Kerstmarkt 12-dec-13 14-dec-13 Grote Kerk Deventer
Kerstfair Landgoed De Heerlijkheid Mariënwaerdt 12-dec-13 15-dec-13 Landgoed Beesd
Kerstmarkt Alkmaar 12-dec-13 05-jan-14 Centrum Alkmaar
Kerstmarkt Dordrecht 13-dec-13 15-dec-13 Centrum Dordrecht
Kerstmarkt Haarlem 15-dec-13 15-dec-13 Grote Markt Haarlem

Kerstuitjes
Respons selecteert sinds jaar en dag de leukste kerstmarkten, schaatspleintjes en andere kerstuitjes voor de toerismewebsites van de NS en ANWB . Kijk op Eropuit.nl en LandvanANWB.nl voor een overzicht.