Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Respons presenteert 18e editie TOP 100 Evenementen Monitor: IDFA en Vierdaagse Nijmegen grootste evenementen van 2013

Respons presenteert 18e editie TOP 100 Evenementen Monitor: IDFA en Vierdaagse Nijmegen grootste evenementen van 2013

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en de Vierdaagse Nijmegen zijn uitgeroepen tot de grootste publieksevenementen van 2013, blijkt uit de nieuwste editie van de Respons TOP 100 Evenementen Monitor. Het jaarlijkse onderzoek naar de grootste publieksevenementen van Nederland werd woensdagavond gepresenteerd tijdens Festivak – de vakbeurs voor de publieks-evenementenbranche- in de Jaarbeurs Utrecht.

In de Monitor worden de vijftig grootste entreeheffende en vijftig grootste vrij toegankelijke evenementen op een rij gezet. Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en de Vierdaagse Nijmegen scoren over de drie gehanteerde criteria (bezoeken, mediabereikeenheden en sociale media) overall gezien het beste.  De top 5 van de twee ranglijsten ziet er als volgt uit:

 

 

 

 

 

 

 


Social media
Ook dit jaar is de toename van het aantal ‘social media’-fans van de TOP100 evenementen opvallend. Sinds Respons in 2011 is begonnen met het bijhouden van het aantal vrienden, likes en volgers van de evenementen,  is het totaal ieder jaar verdubbeld. Zo hadden de TOP100 evenementen in 2013 gemiddeld 48.919  vrienden, likes en volgers. In 2012 waren dit er 26.431 en in 2011 waren dit er 14.298. Met ruim een 800.000 fans – het merendeel via Facebook – is Sensation Amsterdam het grootste TOP100-evenement op het meetaspect ‘sociale media’.

Bezoekaantal en MBE’s
Op het meetonderdeel ‘bezoekaantal’ scoren respectievelijk de Vierdaagse Nijmegen (vrij toegankelijk) en International Film Festival Rotterdam (entreeheffend) het hoogst. Gemeten naar aantal MBE’s voeren 3FM Serious Request/Glazen Huis (gratis) en het Nederlands Film Festival (entreeheffend) de ranglijsten aan.

Ranglijsten en analyse
Respons brengt de Top 100 al 18 jaar lang jaarlijks uit. In de TOP100 Evenementen Monitor worden de 100 grootste publieksevenementen van Nederland op verschillende punten met elkaar vergeleken, dit levert een aantal verrassende ranglijsten op. Naast verschillende ranglijsten en de profielen van de 100 grootste gratis toegankelijke en entreeheffende evenementen, bevat de  TOP 100 Evenementen Monitor een uitgebreide analyse waarin onder andere gekeken wordt naar genres, belang, gemeenten en sponsoren. Bovendien is de monitor dit jaar uitgebreid met een analyse van de gehele sector van periodiek terugkerende publieksevenementen in Nederland.

De winnaars 2013:

  • Grootste entreeheffende evenement (overall) – International Documentary Festival Amsterdam (IDFA)
  • Grootste gratis evenement (overall); Vierdaagse Nijmegen
  • Grootste entreeheffende evenement (bezoeken); International Film Festival Rotterdam (IFFR)
  • Grootste gratis evenement (bezoeken); Vierdaagse Nijmegen
  • Grootste evenement (mediabereikeenheden); 3FM Serious Request/Glazen Huis
  • Grootste evenement (social media); Sensation Amsterdam

Facts & Figures

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zijn terug te lezen in de factsheet. De complete TOP 100 Ranglijst is hier te bekijken.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de producten van Respons, neem dan contact op met Lex Kruijver.
Dit kan via het contactformulier, per e-mail: lex@respons.nl of telefonisch:  020-345 75 54

Bestellen