Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » FortaRock: het nieuwe Dynamo Open Air?

FortaRock: het nieuwe Dynamo Open Air?

Respons’ afgevaardigde en muziekliefhebber Suzanne Malestein reisde zaterdag 2 juni af naar Nijmegen voor een middag stevige muziek op FortaRock.

Het is alweer de vierde editie van het evenement, dat in korte tijd is uitgegroeid tot het grootste eendaagse metalfestival van Nederland. Twee weken voor aanvang verkocht FortaRock de laatste kaart, waardoor het festival voor de eerste keer sinds oprichting uitverkocht was. Dit jaar kwamen er 7.500 bezoekers naar FortaRock. Niet zo verwonderlijk wanneer je bands van wereldformaat als Slayer en Anthrax op je flyer hebt staan.

FortaRock wordt sinds de oprichting gehouden in Park Brakkenstein, een beschut stukje natuur buiten het centrum van Nijmegen. Het terrein telt twee podia; een hoofdpodium en een tent, waar de bands om en om hun muzikale kunsten tentoon spreiden. Halverwege het terrein staat een uitkijktoren, waar bezoekers vanaf een hoogte van zo’n tien meter een prima uitzicht hebben op het hoofdpodium.

De middag wordt geopend door de Franse formatie Benighted, gevolgd door de IJslandse band Sólstafir en het Nederlandse Asphyx. De sfeer komt er pas goed in wanneer muzikaal genie Devin Townsend het hoofdpodium betreedt.

Het weer is prachtig, de sfeer is goed en de bands zijn in vorm. Grindcore-meesters Nasum spelen de tent plat en worden op het hoofdpodium afgelost door Trivium, de band die ooit werd bestempeld als ‘de grote belofte’. Trivium heeft de belofte nooit waargemaakt, maar trekt genoeg publiek voor een goed feestje.

Een nog beter feestje maakt de Amerikaanse band Steel Panther. De band is een mix tussen het meest verachte én vermakelijke genre binnen de rock- en metalmuziek: Glamrock. Bij aanvang staat de tent vol en blijkt het grote deel van publiek de teksten van de nummers moeiteloos mee te kunnen zingen. Opmerkelijk genoeg staat in de coulisse Lamb of God’s drummer zichtbaar te genieten van het over-the-top optreden van de getoupeerde rockers.

Tijdens Anthrax besluit ik een pauze in te lasten, wat mij een prima plek voor Meshuggah oplevert. Ik spaar mijn energie vooral voor de afsluitende bands, dus bekijk ik het geheel van een afstandje in de zon.

Dan is het tijd voor de band waar je als liefhebber nooit genoeg van krijgt: Machine Head. De band speelt een strakke maar voorspelbare set, wat desalniettemin resulteert in een brullende menigte en een goede mosh-pit.

Meteen door naar Lamb of God, de band waarvoor ik met liefde tweeënhalf uur in de trein doorbracht om van Amsterdam naar Nijmegen te geraken. De band speelt veel bekende nummers, maar gelukkig ook een aantal van het album Resolution, dat eerder dit jaar uitkwam. De thrashmetal-formatie uit Virginia toert momenteel door Europa, maar doet naast Fortarock geen Nederlandse podia aan. Een goede reden voor het publiek om het onderste uit te kan te eisen.

Warmgedraaid rent metalminnend Nederland na de laatste noten van Lamb of God terug naar het hoofdpodium, net op tijd voor de eerste akkoorden van een van ’s werelds grootste metalbands: Slayer. Slayer kwam, zag en overwon. De band van Tom Araya speelt als een geoliede machine in een uur-en-kwartier de menigte kapot. Zoals Slayer dat betaamt.

Publiek en organisatie mag terug kijken op een zeer geslaagde dag vol zon, bier en muziek. Nederland heeft er een blijvertje bij: Fortarock. Op naar volgend jaar, wanneer het festival ongetwijfeld verder uitbreidt, tot het niet meer tussen de beschutting van Park Brakkensten past. Let u op mijn woorden: Fortarock wordt het nieuwe Dynamo Open Air.

Jaar Bezoeken FortaRock
2012 7.500
2011 4.000
2010 4.000
2009 4.000

FortaRock is een samenwerking tussen FortaRock BV, Poppodium Doornroosje & MOJO Concerts.

Metalfestivals in Nederland

Rock- en metalfestivals zijn er in Nederland niet veel. Of moeten we zeggen, niet méér. Rockfestival  Wâldrock zette in 2008, na 25 jaar, voor de laatste keer de tenten op. Mede door de concurrentie van Wacken Open Air en het driedaagse metalfestival Graspop in België dat zo’n 130.000 bezoeken trekt. Wâldrock werd in 2011 opgevolgd door metalfestival Into the Grave van Stichting Asteriks. Zij beginnen echter van begin af aan met 2.000 bezoekers op de eerste editie, tegenover de 12.000 die Wâldrock na 25 jaar trok.

Nederlands oudste rock/metalfestival Dynamo, tot 1992 een eendagsfestival, groeide uit tot een meerdaags festival. In 2000 ging het festival weer terug naar één dag. In 2005 was de laatste editie. Ook Mojo’s metalfestival Fields of Rock heeft slechts enkele jaren bestaan: 2003, 2005 en 2007. Zelfs het rondreizende rockfestival Sonisphere slaat Nederland al drie jaar over. Arrow Rock Festival kwam na 2008, na zes edities, ook niet meer terug op de festivalkalender.

Eind 2011 gloorde er hoop aan de horizon toen er een nieuw metalfestival werd aangekondigd: Forces of Metal. Het evenement zou op 8 en 9 juni plaats vinden in Eersel. In maart van 2012 werd echter al bekend gemaakt dat het festival het levenslicht niet zou zien, in ieder geval niet dit jaar.

Festival in Nederland

Respons heeft becijferd dat er jaarlijks zo’n 700 festivals zijn die gezamenlijk 21 miljoen bezoeken genereren, gemiddeld 31.000 bezoeken per festival. De cijfers zijn gebaseerd op kunst & cultuurfestivals die in 2011 tenminste 3.000 bezoeken hebben getrokken. Het oudste – nog bestaande festival – is het Holland Festival (1947) in Amsterdam. De maand juni is de drukste festivalmaand. De meeste festivals vinden plaats in Amsterdam, op provincieniveau is Zuid-Holland de ‘festivalprovincie’. De 700 festivals worden georganiseerd door zo’n 500 verschillende organisatoren, waaronder een groot aantal stichtingen. 60% zijn entreeheffende festivals die een gezamenlijke recette hebben van € 115 miljoen. Deze gegevens zijn afkomstig uit de Festival Monitor Online, de nieuwste monitor van Respons.