Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Eerste editie Nationaal Congres Evenementen (NCE) in 2014 in Nijmegen

Eerste editie Nationaal Congres Evenementen (NCE) in 2014 in Nijmegen

Het Nationaal Congres Evenementen (NCE) is een nieuw congres over publieksevenementen dat in november 2014 voor het eerst zal plaatsvinden. De eerste editie van NCE zal plaatsvinden in de gemeente Nijmegen, de Vierdaagse-stad van Nederland. NCE gaat over de relatie tussen publieksevenementen en de vakgebieden marketingcommunicatie & promotie, sponsoring & subsidiering, onderzoek en toerisme & recreatie. NCE richt zich op het bedrijfsleven (o.a. organisatiebureaus, toeleveranciers en sponsors) en op overheid (gemeenten) en semi-overheid. Het Nationaal Congres Evenementen wordt georganiseerd door de bureaus Respons en BV De Nieuwe Aanpak, in nauwe samenwerking met de gemeente Nijmegen.

Kennis delen
Het delen van kennis en het stimuleren van samenwerking op evenementengebied zijn het hoofddoel van het nieuwe congres. ‘NCE moet dé jaarlijkse ontmoetingsplaats voor professionals uit de evenementenbranche worden”, aldus Lex Kruijver, directeur van Respons en partner van BV De Nieuwe Aanpak (DNA). Met Respons hebben we dagelijks contact met vertegenwoordigers van bedrijfsleven, organisatoren,  overheid en semi-overheid. Deze bedrijven en instanties zijn allemaal actief op evenementengebied, maar spreken elkaar zelden. Met het Nationaal Congres Evenementen bieden we al deze partijen nu een kennisplatform waar ze kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen”, aldus Kruijver.

Nijmegen
De gemeente Nijmegen heeft de primeur om het eerste Nationaal Congres Evenementen te hosten.  De beslissing van Nijmegen om positief te reageren op het verzoek van de organisatie om als gastgemeente te fungeren van NCE is eigenlijk heel logisch. De stad heeft evenementen en evenementenbeleid hoog in het vaandel staan. De Vierdaagse van Nijmegen voert al jaren de ranglijst aan van grootste publieksevenement van Nederland en de gemeente Nijmegen staat in de top 10 van de G50 Evenementen Monitor. “Evenementen zijn een essentieel middel om de aantrekkelijkheid van de stad als woon- en vestigingsplaats en als toeristische bestemming te bevorderen. Daarmee promoten we Nijmegen op regionaal, nationaal en zelfs op internationaal niveau”, aldus burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls.

Programma

Het programma van het Nationaal Congres Evenementen zal worden vormgegeven rondom de volgende thema’s: marketingcommunicatie & promotie, sponsoring & subsidies, onderzoek en toerisme & recreatie. Daarnaast biedt keynotes van toonaangevende professionals uit de evenementenbranche. Ook biedt het programma themasessies en lezingen over bovenstaande  onderwerpen. NCE krijgt een facultatief ochtendprogramma, een inhoudelijk middagprogramma en een afsluitende netwerkborrel. Uiteraard is er gedurende de dag ruimschoots de gelegenheid collega’s te ontmoeten en kennis uit te wisselen.

Organisatie
Het Nationaal Congres Evenementen (NCE) is een initiatief van informatie en -onderzoeksbureau Respons en adviesbureau BV De Nieuwe Aanpak. Beide bureaus tekenen ook voor het Nationaal Congres Citymarketing dat volgend jaar op dinsdag 10 juni in Den Haag voor de 7e keer plaatsvindt.

NCE wordt georganiseerd in samenwerking met gastgemeente Nijmegen en diverse partners in de stad. Voor het Congres zal tevens aansluiting worden gezocht met diverse branche- en sectororganisaties op het gebied van publieksevenementen.