Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Dancefestivals goed voor € 137 miljoen

Dancefestivals goed voor € 137 miljoen

In 2011 waren dancefestivals goed voor ruim 137 miljoen euro, een groei van bijna 68 procent ten opzichte van 2002. Een groeiend aantal buitenlandse bezoekers weet de Nederlandse dance evenementen te vinden. De ruim 20 festivals met internationale bezoekers genereerden in 2011 in totaal bijna 10 miljoen euro aan recette en overige bestedingen. Deze cijfers zijn afkomstig uit het onderzoek “Dance-onomics” van economisch adviesbureau EVAR Advisory Services in opdracht van ADE, ID&T en Buma/Stemra. EVAR berekende de economische waarde van de Nederlandse dance scene, het onderdeel dancefestivals werd uitgevoerd door Respons.

De grote internationale successen van de Nederlandse DJ’s en de dancescene blijkt van grote economische betekenis voor Nederland. In Nederland gaat hier jaarlijks ruim een half miljard euro (587 miljoen euro) om. Dit werd bekendgemaakt op het Amsterdam Dance Event (ADE) in Amsterdam waar Buma/Stemra directievoorzitter Hein van der Ree het eerste exemplaar van een onderzoek naar de economische waarde van dancemuziek overhandigde aan DJ Armin van Buuren. Het onderzoek, uitgevoerd door economisch advieskantoor EVAR Advisory Services in opdracht van ADE, ID&T en Buma/Stemra, laat zien dat met name de grote festivals en evenementen (met meer dan 3.000 bezoekers) aan economisch belang hebben gewonnen.

In 2011 waren deze naar schatting goed voor ruim 137 miljoen euro, een groei van bijna 68 procent ten opzichte van 2002. Ook de economische bijdrage van DJ’s en muziekproducenten is sterk gegroeid. Geraamd wordt dat hun activiteiten een financiële stroom van ruim 254 miljoen euro genereren. Buma/Stemra liet al eerder becijferen dat ruim 53 miljoen euro van de financiële stroom die DJ’s en muziekproducenten economisch bijdragen, in het buitenland wordt verdiend in de vorm van optredens en muziekrechten. Nederlandse evenementenorganisatoren doen, met ID&T als gezichtsbepalende exporteur, naar schatting met 35 miljoen euro ook goede zaken in het buitenland. Een groeiend aantal buitenlandse bezoekers weet de Nederlandse dance evenementen te vinden. De ruim 20 festivals met internationale bezoekers genereerden in 2011 in totaal bijna 10 miljoen euro aan recette en overige bestedingen. Het groeiende aandeel van het buitenland zal naar verwachting de komende jaren sterk doorzetten. Een voorzichtige raming laat zien dat de wereldwijde evenementenmarkt voor dance goed is voor ongeveer 2,7 miljard euro. Het volledige onderzoek is hier te downloaden.