Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Cultuursector Merkenonderzoek: populairste festivals en strijd tussen musea

Cultuursector Merkenonderzoek: populairste festivals en strijd tussen musea

Onder de cultuurorganisaties is het Anne Frank Huis nog steeds het populairst. De afstand met het succesvolle Rijksmuseum wordt echter steeds kleiner. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse Cultuursector Merkenonderzoek door Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 3.000 Nederlanders.  Musea klimmen uit het dal; Rijksmuseum en Paleis Het Loo zijn de sterkste stijgers. Pinkpop en Lowlands staan ook dit jaar weer aan de top van de lijst populairste festivals van Nederland.

Cultuursector Merkenonderzoek Nederland 2014
Voor het onderzoek zijn 3.000 respondenten in twee fases ondervraagd. Eerst is de spontane bekendheid van de duizenden merken in de cultuursector onderzocht. Daarna is voor de 150 bekendste merken in detail navraag gedaan naar het maatschappelijk draagvlak en het merkimago.

Top 10 musea 2013
In de afgelopen twee jaar is de positie van de Nederlandse musea fors versterkt. ‘De uiterst succesvolle heropening van het Rijksmuseum heeft het algemene imago van de museumsector goed gedaan. Ook is het voor de sector goed dat de negatieve berichten uit politiek Den Haag zijn verstomd. In 2012 liepen vooral de musea veel imagoschade op door geluiden uit de politiek dat cultuur een geld verslindende, linkse hobby zou zijn’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda.

1. Anne Frank Huis
2. Rijksmuseum Amsterdam
3. Madame Tussauds Amsterdam
4. Van Gogh Museum
5. Het Spoorwegmuseum
6. Paleis Het Loo
7. Nederlands Openluchtmuseum
8. Kröller-Müller Museum
9. Stedelijk Museum Amsterdam
10. Zuiderzeemuseum

Top 10 populaire festivals
Uit het Cultuursector Merkenonderzoek Nederland 2014 blijkt dat Pinkpop het populairste festival is op basis van bekendheid en merknaam. Hieronder een overzicht van de top 10 festivals volgens Beerda’s onderzoek.

1. Pinkpop
2. Lowlands
3. North Sea Jazz Festival
4. Uitmarkt Amsterdam
5. Oerol
6. Nederlands Film Festival
7. Parkpop
8. Museumnacht Amsterdam (N8)
9. Parade
10. Eurosonic Noorderslag

Cijfers Respons
Kijkt men naar de cijfers van Respons – bezoekersaantallen- dan ziet de top 10 (twee keer top 5) populairste festivals er als volgt uit:

Gratis toegankelijk:
1. Vierdaagsefeesten Nijmegen
2. Zomercarnaval
3. Kwaku Zomerfestival
4. Uitmarkt Amsterdam
5. Amsterdam Gay Pride

Entreeheffend:
1. Internationaal Film Festival Rotterdam
2. Internationaal Documentary Festival Amsterdam
3. Lowlands
4. Zwarte Cross Festival
5. Pinkpop

Festival Monitor
De Festival Monitor 2013 bestaat grofweg uit twee onderdelen: in het eerste deel van de Festival Monitor worden in vogelvlucht de belangrijkste wapenfeiten van de festivalbranche in 2012 gepresenteerd. Zo passeren onder andere het aantal festivals, publieke belangstelling, sponsoren en organisatoren de revue. Het tweede deel van de Festival Monitor bevat de paginagrote profielen van de 25 grootste entreeheffende en gratis toegankelijke festivals, opgesteld naar het aantal bezoeken.

Facts & Figures
Respons heeft de branchecijfers festivals opgesteld en een overzicht gemaakt in de vorm van een factsheet. Ook zijn de ranglijsten Top 25 entreeheffende festivals en Top 25 vrij toegankelijke festivals inzichtelijk gemaakt

Meer informatie over de Festival Monitor.