Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Cijfers Respons in landelijk nieuws

Cijfers Respons in landelijk nieuws

Recentelijk publiceerde Het Financieel Dagblad het artikel ‘Elk dorp zijn eigen zomerfestival’, op basis van Respons’ branchecijfers festivals. “Bijna iedere week wordt er wel ergens in Nederland een zomerfestival georganiseerd. Afgelopen weekend was het terrein van de Amsterdamse Westergasfabriek het toneel van dancefestival Pitch, in Utrecht werd De Beschaving georganiseerd en in Rotterdam het gratis festival Metropolis.http://www.respons.nl/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif Binnenkort kunnen we naar de Parade, de Vierdaagsefeesten of het North Sea Jazz Festival. De Festivalmarkt is druk,” aldus  Het Financieel Dagblad. Het volledige artikel vind je hier.

NCRQ
Ook het NRC gebruikte Respons’ data als cijfermatige onderbouwing voor haar artikel, waarin festivals de nieuwe clubs worden genoemd. Want, zo stelt de auteur: “Wie wil, kan ieder weekend wel naar een festival gaan. Het aantal blijft maar stijgen. En dat gaat ten koste van traditionele clubs. Die zoveel concurrentie ondervinden dat ze steeds vaker zelf zulke festivals organiseren.” (…) “Het traditionele uitgaanscircuit heeft last van de festivalisering. De omzet in cafés en discotheken daalt al vijf jaar onafgebroken,” zo blijkt uit onderzoek van Foodstep. Lees hier het artikel van het NRCQ.

Nu.nl
“Even leek het gedaan te zijn met de hoogtijdagen van de festivals. In 2012 nam het aantal festivals dat in Nederland werd georganiseerd, voor het eerst in  ruim 30 jaar licht af. De rek was eruit, de markt verzadigd (…) Maar niets is minder waar, blijkt een jaar later uit een nieuw marktonderzoek van onderzoeksbureau Respons dat woensdag verscheen. Het aantal kunst- en cultuurfestivals met meer dan 3.000 bezoekers is vorig jaar weer gestegen. Festivalliefhebbers konden 774 festivals bezoeken in 2013. Een jaar eerder waren dat er nog 708, ” zo berichtte Nu.nl Lees het hele artikel.

Cijfers Respons
Het aantal festivals in Nederland is weer gestegen. Na de dalende trend van vorig jaar zit de Nederlandse festivalmarkt weer in de lift, zo blijkt uit Respons’ Festival Monitor 2014. De cijfers over 2013 zien er rooskleurig uit: in de periode 1 januari tot en met 31 december 2013 telde Respons 774 kunst- en cultuurfestivals (>=3.000 bezoeken) in Nederland, 9% meer dan in 2012. In totaal groeide het aantal festivals in de periode 2005 tot en met 2013 met 29%.

Festival Monitor Online
De Festival Monitor Online van Respons geeft via één uniek systeem inzicht in ruim 800 kunst en culturele festivals in Nederland. Met het systeem creëert u razendsnel een overzicht van alle festivals, mogelijk uitgesplitst naar regio of doelgroep of beiden.

De Festival Monitor Online bevat actuele gegevens van alle festivals in Nederland vanaf ca. 3.000 bezoeken. Het systeem, met eenvoudig te bedienen zoekfuncties, biedt historische gegevens en informatie over het huidige en volgende jaar. Voor meer informatie over de Festival Monitor Online klik hier.