Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Nieuws

Nieuws

13 september 2018
foto-persbericht

Opnieuw groei festivals, bezoek meer verspreid over Nederland

In 2017 is met een totaal van 954 festivals, het aantal festivals opnieuw toegenomen. Voorbeelden van nieuwe titels zijn o.a. Soul Live Festival, Music On Festival en Den Haag Outdoor. Het totaal aantal bezoeken aan de festivals is echter licht afgenomen. Dit jaar ontvingen festivals 26,6 miljoen bezoeken tegenover 26,7 miljoen bezoeken in 2016. Deze daling is te wijten aan een daling aan bezoeken aan vrij toegankelijke festivals.

(meer…)

23 april 2018

TOP50 Dagattracties 2017

Efteling opnieuw grootste dagattractie, Zaanse Schans meest populair bij buitenlandse bezoekers

Samen met NBTC Holland Marketing heeft Respons de TOP50 Dagattracties van 2017 uitgebracht. In deze TOP50 zijn de meest bezochte ‘dagjes weg’-evenementen van 2017 aangeduid, denk hierbij bijvoorbeeld aan attractieparken, musea, dierentuinen en recreatiegebieden. Uit de TOP50 bleek dat de grootste dagattracties in 2017 8% meer bezoekers trokken dan in het jaar daarvoor. De meest bezochte dagattractie was met meer dan 5 miljoen bezoeken opnieuw de Efteling.
(meer…)

9 april 2018
Ton Rombouts

Ton Rombouts nieuwe voorzitter jury “Nationale Citymarketing Trofee”

Senator wil breder draagvlak voor citymarketing in Nederland

Ton Rombouts is de nieuwe juryvoorzitter van de “Nationale Citymarketing Trofee”. Rombouts volgt daarin Alexander Rinnooy Kan op. Met Rombouts als juryvoorzitter haalt de organisatie achter de citymarketingprijzen een schat aan ervaring binnen. Lex Kruijver, voorzitter van de Stichting Nationale Citymarketing Trofee, zegt hierover: “Ton Rombouts is een grote naam in citymarketingland. Hij heeft als burgemeester de stad Den Bosch letterlijk op de kaart gezet met als hoogtepunt het Jeroen Bosch jaar in 2016. Wij zijn dan ook erg blij dat hij zich wil verbinden aan de Nationale Citymarketing Trofee”. Rombouts werd in 2017 nog gekozen als “Citymarketing Personality of the year”. (meer…)

12 maart 2018

Presentatie Lex Kruijver over festivallisering op Transmissiedag Infectieziekten

Op 20 maart in Meeting Center Eenhoorn te Amersfoort zal onze eigen Lex Kruijver een presentatie over de festivallisering van Nederland geven. Het congres wordt georganiseerd door het RIVM Centrum Infectieziektebestrijding en zal ingaan op gezondheidsrisico’s betreffende grootschalige evenementen, denk hierbij aan sanitaire voorzieningen of gerechten die ter plekken worden bereid. Het thema van dit jaar is dan ook Evenement? Zorg dat je de risico’s kent! Naast de presentatie van Lex zullen er verschillende masterclasses en workshops te bezoeken zijn op het congres.

 

Kijk voor meer informatie op: https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Agenda_Items/Agenda_2018/Evenement_Zorg_dat_je_de_risico_s_kent.

19 januari 2018
factsheet-concerten-2017

Nieuwe concertcijfers van Respons, VVEM en VNPF

De 200 grootste concerten verkopen in 2017 €140 miljoen aan tickets en trekken daarmee 2,6 miljoen bezoekers

MOJO Concerts, AFAS Live en Guus Meeuwis zijn respectievelijk de grootste organisator, grootste accommodatie en grootste concertreeks van 2017. Dit zijn enkele uitkomsten uit de nieuwe branchecijfers over concerten vanaf 3.000 bezoekers. De cijfers, die dit jaar voor het eerst zijn opgesteld, zijn een initiatief van onderzoeksbureau Respons en de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) in nauw overleg met de Vereniging van Poppodia en –Festivals (VNPF). De cijfers zijn voor vandaag gepresenteerd op Eurosonic-Noorderslag in Groningen.

(meer…)
17 januari 2018
huishoudbeurs_2013

Evenementen tijdens de voorjaarsvakantie

Binnenkort is het weer voorjaarsvakantie. Voor het midden en noorden van Nederland loopt deze van 24 februari tot en met 4 maart en voor het zuiden duurt de vakantie van 17 februari tot en met 25 februari. Voor iedereen die niet naar de zon of de sneeuw gaat is er gelukkig ook genoeg te beleven in Nederland! Door het hele land worden evenementen georganiseerd. Wij zetten de meest bezochte evenementen op een rijtje. (meer…)

14 december 2017
Paradigm Festival, Groningen

G50 Monitor: Groei aantal evenementen in 2016; vooral festivals populair

In totaal vonden er 2.171 middelgrote tot grote openbaar toegankelijke evenementen plaats in de vijftig grootste gemeenten van Nederland, een groei van 19,5% ten opzichte van 2015. Deze groei maakt een einde aan drie jaar van lichte daling. 41% van de evenementen vond plaats in de vijf grootste gemeenten, een lichte stijging ten opzichte van 39% in 2015. Amsterdam blijft de gemeente die de meeste evenementen voor haar rekening neemt, in 2016 waren dit er 342. Daarna volgen Rotterdam en ’s-Gravenhage met respectievelijk 167 en 118 evenementen in 2016.

(meer…)

29 november 2017
©Paul Bergen Photographer

Festivalisering: is de grens bereikt?

Tussen 1980 en 2015 is het aantal (kunst & cultuur) festivals gestegen van 150 naar 850 per jaar. Met een groei van +500% zijn festivals in 25 jaar tijd een vast onderdeel geworden van de vrijetijdsbesteding van consumenten, vooral van jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot 30 jaar. Steden als Amsterdam, Rotterdam en Breda nemen maatregelen tegen de overlast die festivals veroorzaken1. Maar: waar zit de festivaldruk nu precies en waar eindigen de feiten en begint beeldvorming? Lex Kruijver, directeur van Respons, gaat in op trends en ontwikkelingen op festivalgebied.

Lees verder

11 juli 2017
linda

Kleine en middelgrote festivals trekken sector verder omhoog

Kleine en middelgrote festivals trekken sector verder omhoog

In 2016 neemt het aantal festivals per saldo met bijna 100 festivals toe tot in totaal 934 festivals, waaronder 26 nieuwe titels zoals LINDA.festival, Summerpark Festival en Airforce Festival. Het aantal bezoeken is in 2016 toegenomen met 14,6%: in totaal worden er € 26,7 miljoen bezoeken aan festivals afgelegd.  De groei zit vooral bij de festivals tot 30.000 bezoeken, grote festivals blijven redelijk stabiel.  Cijfers over het festivaljaar 2016 zijn afkomstig uit de nieuwste editie van de Festival Monitor 2017. Met de Festival Monitor volgt Respons -  in samenwerking met brancheorganisaties VVEM en VNPF – de ontwikkelingen in het Nederlandse festivallandschap.

(meer…)

20 april 2017

Efteling meest bezochte dagattractie in 2016

Van Gogh Museum meest populair bij buitenlandse bezoekers

NBTC Holland Marketing en Respons hebben de ‘TOP50 Dagattracties’ van 2016 uitgebracht. In de lijst staan de drukst bezochte attractieparken, dierentuinen, musea, sportieve recreatiegelegenheden en andere bezienswaardigheden in heel Nederland. Net als voorgaande jaren staat de Efteling op de eerste plaats; zij genereerde in 2016 ruim 4,7 miljoen bezoeken. Het Van Gogh Museum trok de meeste buitenlandse bezoekers in 2016. (meer…)

20 maart 2017
energiedirect

Sponsorships over de hele linie onder druk

De uitgaven aan sponsoring zijn in 2016, vergeleken met 2015, met een procent verder gedaald naar 772 miljoen euro. Met € 772 miljoen liggen de bestedingen nu bijna 8% onder het niveau van 2012 het jaar waarin de uitgaven van sponsors stabiliseerde. De daling in 2016 werd veroorzaakt door teruggelopen uitgaven op het gebied van sportsponsoring, kunst- en cultuur en maatschappij (o.a. sociale projecten, gezondheidszorg, onderwijs). Op het gebied van lifestyle-sponsoring (o.a. dierentuinen, attractieparken, beurzen) was er een terugloop van circa 20% ten opzichte van 2015. Mediasponsoring (o.a. non spot radio & tv) was met een stijging van 3% het enige lichtpuntje in 2016. (meer…)

27 oktober 2016
The Passion

Special Events, naar je stad halen of niet?

Op het Nationaal Congres Evenementen presenteerde Lex Kruijver, directeur van Respons, een interessante analyse over Special Events. Bij Special Events moet u denken aan bijvoorbeeld de Passion, het Glazen Huis van 3FM, de intocht van Sinterklaas of de Eneco Tour.

Special Events hebben vaak een bijzonder karakter, zijn voor een stad of regio eenmalig en de organisatoren vragen additionele offers van host in de vorm van een fee of extra faciliteiten.  (meer…)

28 september 2016
Zicht op de Domtoren in de namiddag.

Nationaal Congres Evenementen in Utrecht in het teken van ‘De Verbinding met de Stad’

Op maandag 10 oktober 2016 zal de 3e editie van het Nationaal Congres Evenementen (NCE) plaatsvinden in het sfeervolle Louis Hartlooper Complex te Utrecht. Het Nationaal Congres Evenementen is dé ontmoetingsplaats voor professionals op het werkterrein van publieksevenementen bij overheid, in de publiek- private sector, wetenschap en bedrijfsleven.

(meer…)

28 september 2016
evenementenprijzen

Nominaties Nationale Evenementenprijzen bekend

De nominaties voor de Nationale Evenementenprijzen zijn bekend. In de categorie ‘Excellente Evenementensteden’ (steden boven de 100.000 inwoners) zijn Amsterdam, Apeldoorn, Dordrecht, Rotterdam en Utrecht genomineerd. In de categorie ‘Evenementenstad tot 100.000 inwoners’ zijn Aa en Hunze, Dronten, Heerlen en Vlissingen genomineerd. 

In de running voor de titel ‘Beste Publieksevenement’ zijn Amsterdam Dance Event, Dickens Festijn, Grand Depart Utrecht, Jheronimus Bosch 500 en Viering Koningsdag Dordrecht. DGTL, Sportfilmfestival Rotterdam en Welcome to the Village zijn de drie evenementen die kans maken op de ‘Evenementen Innovatieprijs’.

(meer…)

25 juli 2016
foodtruck

Foodtruckfestivals: blijvertjes of hype?

De ‘Rollende Keukens’ is de Grand Old-dame van de foodtruckfestivals in Nederland. In het pinksterweekend trok de 8e editie op het Amsterdamse Westergasfabriek met zo’n 130 foodtrucks zo’n 100.000 bezoeken. Daarmee is het – na TREK – ook het grootste foodtruckfestival. Het Maastrichtse Preuvenemint – moeder der klassieke culinaire evenementen in Nederland – was in 2015 met circa 150.000 bezoeken nog steeds het grootste culinaire evenement in Nederland.

(meer…)

25 juli 2016
festivals amsterdam

Groei festivals Amsterdam lijkt gestopt

Het aantal kunst- en cultuurfestivals in de gemeente Amsterdam in 2015 zijn niet verder gestegen, er is zelfs één festival minder georganiseerd. Dit in tegenstelling tot de andere grote steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven die het afgelopen jaar allemaal een stijging lieten zien. Desondanks is het aantal festivals in de gehele provincie Noord-Holland met 10% toegenomen. Gemeenten als Alkmaar, Zaanstad en Haarlem lijken te profiteren van het ‘festivalplafond’ in Amsterdam. Opvallend is dat niet alleen de omliggende gemeenten van Amsterdam hier profijt van hebben maar misschien zelfs omliggende provincies. De sterkste stijging in festivals is namelijk te vinden in de provincie Friesland. Tevens bezit Friesland met een aantal van 43 de meeste festivals van de drie noordelijke provincies.

(meer…)

25 juli 2016
festival 2016 branche

Festivalsector trekt recordaantal bezoeken in 2015

In 2015 nam het aantal festivals met 4,5% toe naar 837 festivals, dit is de sterkste stijging sinds 2013. Parallel aan de festivalgroei, nam ook het bezoekaantal toe met bijna 3%. In 2015 bezocht een record aantal mensen de Nederlandse festivals. De markt was goed voor ruim 23 miljoen bezoeken. Deze bezoekers gaven bovendien meer uit dan het jaar ervoor: € 513 miljoen in totaal. Muziekfestivals zijn duidelijk populaire evenementen. Bijna 70% van alle kunst- en cultuurfestivals zijn muziekfestivals, waar maar liefst 14,4 miljoen bezoekers op afkomen.

(meer…)

21 juli 2016
factsheet festivals

Festivalsector trekt recordaantal bezoeken in 2015


In 2015 nam het aantal festivals met 4,5% toe naar 837 festivals. Parallel aan de festivalgroei, nam ook het bezoekaantal toe met bijna 3%. In 2015 bezocht een record aantal mensen de Nederlandse festivals (ruim 23 miljoen bezoeken). Bovenstaande feiten zijn afkomstig uit de branchecijfers kunst- en cultuurfestivals over 2015 die onderzoeksbureau Respons deze week heeft opgesteld voor de Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) en Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF).

 

(meer…)

7 juni 2016

DEN HAAG EN GOEREE WINNEN NATIONALE CITYMARKETING TROFEE

De Nationale Citymarketing Trofee gaat dit jaar naar de Zuid-Hollandse gemeenten Den Haag en Goeree Overflakkee.

Vorig jaar was de uitreiking van de Nationale Citymarketing Trofee een Brabants feestje, met als winnaars Eindhoven en Helmond. Dit jaar vallen beide prijzen in de provincie Zuid-Holland: Den Haag en Goeree-Overflakkee slepen de titels in de wacht.

(meer…)

3 juni 2016
lex

Lex Kruijver nieuwe directeur Marketing Zaanstreek

Zaanstad – Met ingang van 3 juni wordt Lex Kruijver de nieuwe directeur van Stichting Marketing Zaanstreek (SMZ). Hij gaat die functie combineren met zijn huidige werkzaamheden voor onderzoeksbureau Respons. Lex Kruijver ontwikkelde eind vorig jaar samen met het bestuur van Marketing Zaanstreek, dat onder voorzitterschap staat van burgemeester Geke Faber, de nieuwe marketingstrategie van de stichting en gaat de plannen nu ook in praktijk brengen.

(meer…)

Archief