Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » TOP50 Dagattracties

TOP50 Dagattracties

De TOP50 Dagattracties is de ranglijst van de 50 drukst bezochte attractieparken, dierentuinen, musea, tours, rondvaarten en andere  bezienswaardigheden uit heel Nederland. De TOP50 is tot stand gekomen in samenwerking met  het NBTC en is kosteloos te downloaden.

Top 5 Dagattracties
De top vier is onveranderd gebleven met de Efteling op de eerste plaats. Het Rijksmuseum staat met een bezoekaantal van ruim 2,2 miljoen stevig op de tweede plek en het Van Gogh Museum staat op nummer drie met ruim 2 miljoen bezoeken. De Zaanse Schans volgt op de vierde plek met bijna 1,9 miljoen bezoeken. Daarnaast heeft Lovers Canal Cruise de vijfde plek bemachtigd met 1,8 miljoen bezoeken. Enkele nieuwkomers in de TOP50 Dagattracties zijn De Uithof (9), Jaap Eden IJsbanen (36), Naturalis Biodiversity Center (47) en Vogelpark Avifauna (48).

Ruim 16 miljoen buitenlandse bezoeken
Het totaal aantal internationale bezoeken van de ‘TOP50 Dagattracties’ bedraagt ruim 16 miljoen; bijna een derde van alle bezoeken aan de vijftig dagattracties. Het Van Gogh Museum staat met bijna 1,8 miljoen buitenlandse bezoeken op de eerste plek, op de voet gevolgd door de Zaanse Schans met bijna 1,6 miljoen buitenlandse bezoeken. Het Anne Frank Huis trekt ruim 1,2 miljoen buitenlandse gasten en Stromma (voorheen Canal Company) staat op de vierde plaats met bijna 1,2 miljoen. Het Rijksmuseum sluit de internationale top vijf af met 1,1 miljoen bezoeken uit het buitenland.

Criteria

Om een plaats in de TOP50 Dagattracties te kunnen verwerven, zijn vooraf door de samenwerkende partners een aantal criteria vastgesteld:

  • een dagattractie heeft een permanente collectie waar bezoekers primair voor komen: o.a. achtbanen, dieren of schilderijen
  • een dagattractie moet onlosmakelijk verbonden zijn met haar locatie(s)
  • een dagattractie heft entree
  • een dagattractie heeft een bovenregionale betekenis: minimaal 10% van de bezoekers komt van buiten de regio

Nieuws