Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » Afbakening vormen evenementen

Afbakening vormen evenementen

1. Beurs
Respons is official partner van brancheorganisatie CLC-Vecta.  In opdracht van de branchevereniging stelt Respons jaarlijks de beurscijfers samen. Uitgangspunt voor die cijfers zijn alle vak- en consumentenbeurzen vanaf 1.000 bezoekers. De Monitor bevat daarom de gegevens van alle vak- en publieksbeurzen vanaf duizend bezoekers.

2. Markt
Het aantal (jaar)markten, vlooienmarkten en braderieën is gigantisch groot. Respons heeft wel eens becijferd dat het er wel zo’n 3.000 per jaar kunnen zijn (gemiddeld 8 per dag, iedere dag!). In de Monitor Online staan alleen de grotere markten en braderieën (vanaf 10.000 bezoekers) opgenomen. Indien er specifiek behoefte is aan informatie over markten kleiner dan 10.000 bezoeken, dan kunnen die cijfers middels maatwerk worden geleverd.

Dag- en weekmarkten, zoals de Albert Cuypmarkt, Dappermarkt en Herman Costermarkt (er zijn in Nederland in totaal zo’n 700 vaste markten per jaar)staan niet in de Monitor Online opgenomen. Die cijfers kunnen apart bij Respons worden opgevraagd.

3. Voorstelling/concerten
Verreweg de meeste van de bijna 70.000 voorstellingen en concerten (bron: Podiumpeiler 2011) behoort tot de reguliere programmering van o.a. theaters, schouwburgen, muziekcentra en poppodia. Slechts een klein deel van deze voorstellingen of concerten trekt meer dan 1.000 bezoeken per avond of per keer, en nog kleiner deel trekt meer  dan 5.000 bezoeken.

In de Monitor Online zijn de gegevens van alle voorstellingen en concerten vanaf 5.000 bezoeken opgenomen. Het merendeel betreft muziekconcerten in de ‘vaste’ concertaccommodaties zoals de Amsterdam ArenA, Gelredome, Heineken Music Hall, Ahoy en Ziggo Dome. Maar ook de wat meer incidentele concertlocaties zoals het Philips Stadion, IJsselhallen en Brabanthallen worden door Respons gemonitord.

4. Tentoonstelling/expositie
In Nederland bestaan ca 1.300 musea waar – volgens cijfers van het CBS – jaarlijks z’n 2.200 tentoonstellingen plaatsvinden. De meeste musea (en tentoonstellingen) trekken op jaarbasis relatief weinig bezoekers. Er zijn ca. 80 musea die 50.000 of meer bezoeken trekken, nog geen 10% van het totaal aantal musea in Nederland.

De Nederlandse Museumvereniging, waar 525 Nederlandse musea, bij zijn aangesloten, publiceert ieder jaar een Top 55 van grootste musea in Nederland. Respons sluit hierop  aan door alleen de tentoonstellingen van deze 55 musea op te nemen in de Monitor Online. Ad hoc wordt het aantal tentoonstellingen op jaarbasis aangevuld met grote tentoonstellingen in musea buiten de top 55. Daarnaast hoeft een tentoonstelling niet per se in een museum plaatsvinden. Zo valt het evenement Den Haag Sculptuur ook onder de categorie tentoonstelling/expositie, deze evenementen zijn, mits groter dan 5000 bezoeken, ook opgenomen in de Monitor Online. Evenementen als MuseumN8 Amsterdam, Museumnacht Utrecht en Rotterdam en het Nationaal Museumweekend, staan onder de ‘festival’ opgenomen in de Monitor Online.

5. Festival
Met bijna de helft van alle evenementen in het online systeem, zijn festivals de grootste evenementenvorm in de MOL. Er bestaan vele soorten festivals, waarvan kunst- en cultuurfestivals als Lowlands, Pinkpop, Oerol, North Sea Jazz bekende namen zijn. Maar er bestaan ook festivals die in plaats van kunst/cultuur bijvoorbeeld een product, ambacht of streek als insteek hebben, zoals o.a. bier, culinair/eten, historische auto’s of vliegtuigen.

Een festival biedt meerdere programma-onderdelen op een dag, is meestal ook op één locatie, maar kan ook op locaties op loopafstand van elkaar plaatsvinden. Een festival is een ‘niet-zuivere’ evenementenvorm, omdat deze uit een mix van andere evenementenvormen bestaat. Festijnen en feesten (o.a. streek- & stadsfestijn, dorpsfeest) zijn in feite ook festivals.

Een specifieker onderscheid in festivals kunnen we dus alleen maken door de koppeling met de inhoudsclassificatie:

  • Sportfestival: o.a. WK Voetbal, Olympische Spelen, Amsterdam Tournament. Deze evenementen worden vaak toernooien genoemd, maar zijn in feite ‘sportfestivals’.
  • Kennis & Economie Festival: o.a. INTRO Weken hogescholen, Dag van de Zeevisserij, Open Havendagen, Wereldhavenfestival Rotterdam.
  • Lifestyle Festival; o.a. truckstar festival, kermis, feestweek, etc.
  • Kunst & cultuurfestival: zodra de hoofdinsteek van een festival kunst en/of cultuur is, valt een festival in deze categorie.

6. Parade
Het Bloemencorso van de Bollenstreek, Zomercarnaval Rotterdam en de Amsterdam Gay Pride, zijn bekende voorbeelden van de evenementenvorm parades/optochten. Het merendeel van deze evenementenvorm bestaat bloemencorso’s of andere corsovarianten met natuurlijke producten, zoals fruit en wol. Deze evenementenvorm maakt gebruik van diverse vervoersmiddelen: o.a. te voet, met boten, auto’s en fietsen.

7. Wedstrijd
Het overgrote deel van de evenementenvorm ‘wedstrijd’ betreft sportwedstrijden, maar er zijn ook wedstrijden op het gebied van Kennis & Economie (o.a. Skills Masters, Lekkerste Broodje van NL/Horecava), Lifestyle (ballonnenwedstrijd)en Kunst & Cultuur (De Nationale Voorleeswedstrijd, NK Poetry Slam, Grote Prijs van Nederland).

Onder auspiciën van de 72 aangesloten sportbonden bij NOC*NSF vinden jaarlijks zo’n 5 miljoen sportwedstrijden plaats. De KNVB heeft becijferd dat er wekelijks 30.000 (officiële) voetbalwedstrijden plaatsvinden, dat zijn er op jaarbasis ruim één miljoen.

In de MOL staan alle wedstrijden (sport & non-sport) met minimaal 5.000 bezoeken. Een uitzondering is gemaakt voor de voetbalwedstrijden in de eerste & eredivisie en de wedstrijden om de KNVB-beker. Deze groep van ruim 700 wedstrijden is niet opgenomen, maar kan wel apart geleverd worden. De finale van de KNVB Beker is wel opgenomen, evenals de thuiswedstrijden van Nederlandse voetbalclubs in de Champions League en Europa League. Ook de kwalificatie- en oefenduels die het Nederlands voetbalelftal in Nederland speelt staan opgenomen in de MOL.

8. Actief (‘zelf doen’)
De MOL bestaat uit voornamelijk uit evenementen waar men als ‘kijker’ naar toe gaat. Er zijn echter ook evenementen die alleen of voornamelijk deelnemers trekken. De Friday Night Skate in Amsterdam (met zo’n 2000 skaters per avond) en de inmiddels stopgezette ANWB Fietsdag zijn hier voorbeelden van. Bij deze evenementen is het deelnemersaantal ook als bezoekaantal ingevoerd, zodat deze evenementen bij selecties naar voren komen. De MOL biedt ook de mogelijkheid om deelnemersaantal te selecteren.

9-10. Presentatie/Vergadering-debat/Congres
De MOL bestaat uit publieksevenementen en vakbeurzen. Waar een congres onderdeel uitmaakt van een publieksevenement, zoals bij Eurosonic/Noorderslag, is deze categorie extra toegevoegd en komt bij een selectie op ‘congres’ naar voren. Open Dagen, zoals van de voetbalclubs uit de eredivisie (Ajax, Feyenoord, PSV) vallen onder de evenementenvorm ‘presentatie’, maar zijn in de MOL op te zoeken via het zoekfilter ‘voetbal’.