Monitor Online:  

Respons: dé bron van evenementeninformatie in Nederland » 23e editie TOP100 Respons Evenementen Monitor

23e editie TOP100 Respons Evenementen Monitor

De 23e editie van de TOP100 Respons Evenementen Monitor is onlangs uitgebracht. De aankomende tijd zal Respons een aantal trends hiervan publiceren. De twee top 50 ranglijsten (entreeheffend en vrij toegankelijk), opgesteld op basis van gerealiseerde bezoekaantal en mediaexposure in 2017, bevatten gezamenlijk in totaal 11 aantal nieuwkomers. Het bezoekaantal van de 50 grootste entreeheffende evenementen daalde iets, waar het bezoekaantal van de 50 grootste vrij toegankelijke evenementen juist toenam.

De grootste entreeheffende stijgers in deze editie zijn De Parade en Motul TT Assen. De TT Assen, dat vorig jaar zijn 87e editie kende, dankte de stijging aan stijgende bezoekaantallen en meer nationale mediaexposure, zo verdubbelde bijvoorbeeld het aantal volgers op Instagram. Theaterfestival De Parade steeg in de lijst van dit jaar met 8 plekken (van 11 naar 3), ook dit komt door toenemende mediawaarde.

Bij de vrij toegankelijke evenementen voert de Vierdaagsefeesten Nijmegen de ranglijst aan. De Afstandsmarsen volgen een 3e plek. Sinds een aantal jaren staan beide Nijmeegse evenementen apart opgenomen in de TOP100. De evenementen overlappen elkaar weliswaar deels in tijd, maar kennen verder aparte bezoekersstromen. Het Haagse evenement Life I Live herstelde zich van de slechte editie in 2016 toen de regen het festival parten speelde. Beter weer en de uitbreiding van een naar twee dagen zorgde voor een groei in de bezoekaantallen van 150.000 naar 250.000.

Top 50 ranglijst


Tabel: Top 10 entreeheffend (links), Top 10 vrij toegankelijk (rechts)

Over de TOP100

De honderd grootste periodiek terugkerende publieksevenementen zijn onderzocht en geanalyseerd en worden besproken in de TOP100 Monitor. Zoals voorgaande jaren bestaat de monitor uit twee ranglijsten; bestaande uit de 50 grootste entreeheffende evenementen en de 50 grootste vrij toegankelijke evenementen.

De honderd opgenomen evenementen zijn dit jaar gerangschikt op zowel bezoekaantal als mediawaarde. Mediawaarde is hierin een nieuwe factor van de TOP100. Waar voorgaande jaren gekeken werd naar MediaBereikEenheden, heeft Respons een nieuw mediawaarde systeem ontwikkeld waarin gekeken wordt naar de verschillende factoren van de mediawaarde van een evenement. Zo is gekeken naar de owned, paid en earned media.

 

Niet voor publicatie, noot voor de redactie

Meer analyses, informatie en toelichtingen zijn te vinden in de TOP100 Evenementen Monitor 2018 van Respons. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Respons via respons@respons.nl